Saules paneļi un pirmais saražotais “megavats”

Jau kopš jūlija vidus man ir uzstādīta 12,8kW saules paneļu sistēma ar 11kw invertoru. Rezultātā nepilnās 20 dienās tika saražotas pirmās 1000 kwh elektroenerģijas un mēneša bilance noslēgta ar 730kwh uzkrājuma ziemai.

Kā, izskatās izskatās sadales tīkla mājas lapā var redzēt šeit – ar dzeltenu atzīmēts datums kad pieslēgti saules paneļi un uzreiz ir pamanāms, ka ikdienas patēriņš nokrītas no vidēji 10kwh uz 5kwh.

Savukārt vienas dienas ietvaros ražošana izskatās šādi:

Diennakts tumšajā laikā konstants patēriņš no viskautkā (tai skaitā enerģijas vampīriem), vakarā mājsaimniecības patēriņš, bet dienas vidū enerģijas plūsma pretējā virzienā uz sadales tīklu.

Lai arī saražotas ir jau virs 1000Kwh , sadales tīkls ir reģistrējis tikai 882 kwh. Kur tad pazudušas pārējās ap 150 kwh elektrības? – Ja apskataties grafiku, tad pamanīsiet, ka diennakts patēriņš ir krities no 10 kWh līdz 5 kWh un – tieši šeit arī savācas liekās stundas. Tiešī šīs ietaupītās elektroenerģijas stundas ir visvērtīgākās, jo par tām netiek maksāts ne elektrības maksa, ne oik ne sadales tarifs. Protams arī visa “lielā sadzīves tehnika” nu tiek dzenāta pa dienas vidu, kad saule spīd un viss ir bez maksas 🙂

Īsumā pirmā nepilnā mēneša bilance – uzkrātas 730 kwh ziemai, par 130 kwh samaksāta pilna maksa (tas kas bija pirms ieslēdza netto uzksaiti), 90 kwh samaksāti 5 centi par sadali, kādas 150 kwh patērētas pašpatēriņā. Nu un rēķins no tirgotāja atnāks par kādiem 30 EUR salīdzinot ar 98 un 106 EUR iepriekšējo 2 mēnešu rēķiniem.

P.s. Turpinājums sekos, jo vēl ir jāpieslēdz gudrais skaitītājs, jāpieslēdz siltumsūknis un jāatslēdz gāze. Bet tikmēt tiem, kam interesē uzzināt nedaudz vairāk par saules paneļu montāžas praktisko pusi, tiekat pie jaunā žurnāla “Dari pats” numura un izlasiet manu rakstu papīra formātā 🙂

Šis ieraksts tika publicēts Būvniecība, Ekspluatācija ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

15 Responses to Saules paneļi un pirmais saražotais “megavats”

  1. Mārtiņš saka:

    Sveiks. Nav tā, ka tev iespējams invertors nav ierobežots uz 11kw
    un saražo vairāk kā atļauts? Un tamdēļ tev latvenergo pieregulē :)?

    Patīk

    • Ernests saka:

      Nē. Bet nu gudrais skaitītājs uz ieejas visu precizes

      Patīk

    • Guntars saka:

      Bet patiesībā fascinē sistēma, kur tu nedrīksti saražot vairāk bez …lai nu kuras iestādes, bet ekonomikas ministrijas atļaujas, tai pat laikā lielākā valsts problēma, ka nepietiek enerģijas un tā jāiepērk ārpus robežas. Es ar elektrību uz Jūs un pieļāvu, ka 11kW ir dēļ tīklu iespējām, ja tur piemēram saliek vesels ciemats paneļus, bet notiek lemšana par sliekšņa pacelšanu līdz 50kW. Man šis pasākums nav skaidrs.

      Publicējis 1 person

  2. Atbalsojums: Latvijas blogāres apskats #209 (29.07.-04.08.) | BALTAIS RUNCIS

  3. JanisB saka:

    Paldies, ļoti interesanti. Skatoties šo un arī vecākus postus, tad jau paredzams, ka varēs visam gadam saražot pašu spēkiem (izņēmums varbūt tiešām kāda slikta, auksta, lietaina vasara) un maksāt tikai pakalpojumu tarifus par tīkla izmantošanu utml. Vēl tik elektro auto tad vajag, lai tur arī būtu pofig par 1.7-2 eur/l. 🙂

    Publicējis 1 person

  4. Ernests saka:

    Jau 2megawati saražoti

    Patīk

  5. Sveiks Ernest, ja atceries es uzliku BE ari saules panellus gadus 6 atpakall, noteikumi bija liidziigi kaa LV tagat, tad viss straadaaja un vareeja just ka ietaupi. Bet tad BE saaka saprast ka ir iekraukussi auzaas (varbuut tas bija speciaali izveidots, lai vairaak maajsaimnieciibu saliek panellus, taa kaa motiveetu), un nogrieza nost pakalpojumu, ka vari uzkraat, principaa tagat ir taa kad razzo tad arii jaateeree, un tas vairs neizskataas tik motiveejossi, vieniigi ja apvieno ar bateriju, bet tas jau sso pasaakumu sadaardzina un atpelnaas ilgaa laikaa.
    Mans jautaajums, vai esi pareekkinaajis kaads efekts buutu ja jums LV buus taapat kaa BE, ka kaadu dienu pateiks ka nevar uzkraat ?! Patreiz esmu uzceelis otro maaju un meegginu saprast ko dariit ar saules panelliem, likt vai nelikt 🙂

    Patīk

    • Ernests saka:

      Skaidrs ka ja saka nevar uzkrāt pie šī brīža patēriņa diezgan daudz no enerģijas tiks “pazaudēta”, bet to var risināt pamainot paradumus un pieliekot papildus enerģijas slodzi. Šobrīd man vasarā petēriņš ir 50/50 (saule/tīkls) un lai ciparu padarītu 100% saule vajadzētu uzlikt 10-12kwh bateriju.
      Nākmais jautājums protams elektrotransports – tas var pieteikoši daudz paņemt uz sevi. Bet nu skaidrs ka ziemai priekš siltumsūķna vairs neuzkrāsi un tas sanāk lielākais zaudējums.

      P.s. jums pilnībā anulēja netto vai ieviesa ka to ko iegrūd tīklā pārvērš naudā pēc biržas tarifa un tad noskaita nost no rēķina? Šo nevar saprast no šī raksta https://www.energyprice.be/blog/photovoltaic-panels-near-the-end-of-the-compensation-scheme/

      Publicējis 1 person

      • Jaa, varam, bet taa atdeva nav liela, paaris centi par kw, par gadu mans ieguvums par ielaisto tiklaa bija ap 150 eur, tas aptuveni bija par 2000kw.

        Patīk

      • Bija taa, ka piedavaja nelielu (1.5k) kompensaciju ja mes parakstam dokumentu, ka nesudzesim valsti tiesa. Man pa lielam to 6 gadu laikaa ar visaam uzstaadiissanas un aizslegssanas kompensaacijaam tas viss sanaaca uz nulleem, un es biju ieguveejs, bet patreiz, kad man ir jaunaa maaja un jaadomaa par saules panelliem, tie nav izdeviigi bez baterijas, kaa jau pats raksti, bet nu tie ir atkal lieli ieguldijumi, kuri atpelnaas aptuveni 10 gadu laikaa, kaa jau pats esi teicis, un man arii ssii ir robezza kad vairs nav interesanti 🙂 Ari ja uzliek visu sistemu, taa straadaa vasaraa, mums aptuveni 6 menessi, man arii ir elektro auto, kuru ladeju ari pa dienu, bet ssinii gadiijumaa kad 6 meenessus videeji dienaa ir zem 10kw, man pat auto bateriju nesanaak pielaadeed, kur nu veel maajas bateriju, ziemaa ir dienas kad ir 0 kw sarazzoti. Interesanti buus palasiit tavu analiizi peec gada.

        Patīk

  6. Janis Lapins saka:

    Sveiks! Paldies par Taviem ierakstiem, ļoti daudz noderīgas informācijas!
    Vai ir iespējams paneļus salikt arī vairāk, piemēram, kaut 20kW, bet inverotru atļauto max 11kW? ar domu, ka pagarinās enerģijas sūkšnas efektivitāte ziemā, agrā pavasarī un vēlā rudenī, kā arī kompensēt koku apēnojumu?

    Patīk

    • Ernests saka:

      Var bet invertoram ir ierobežojums cik var likt vienā virknē paneļus. Vēl ir variants – uzlikt 20kw paneļus, 15kw invertoru un uzlikt tam 11kw izejas jaudas ierobežojumu.
      Teoretiski ar šādu modeli var pie pastāvīgas slodzes ražot 15kw, kad slodzes nav tīklā atdot 11kw.
      Bet nu tir labāk runā ar paneļu licējiem ar pieredzi.

      Patīk

  7. Gertners saka:

    cik nu saprotu ka 12.8kW ir domāti pa rupjo uzmetot 1280kWh mēnesī patēriņam. Ko es nesaprotu ir kāda jēga ir iet “pa pilnu programmu” un mērīties ar saražotām kWh pie 227kWh mēsenī patēriņa. Tāpat to visu beigās uzdāvināsi st.

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.