Latvenergo “individuālie” elektroenerģijas piedāvājumi Elektrum

Saņēmu Latvenergo tik plaši reklamēto individualizēto elektroenerģijas piedāvājumu.

2014-02-27 10.01.40Tā kā mēneša vidējais patēriņš ir 302 kWh, tad pieņēmu, ka pie šāda elektroenerģijas patēriņa ir vērts sākt vispār salīdzināt piedāvājumus. Paldies Latvenergo, kas ir pacenties un manā vietā izveidojis tabulu, kur uzskatāmi viss attēlots.

Tālāk veiksim nelielu ciparu un līguma nosacījumu izpēti. Aplūkojot visus 5 piedāvātos līguma variantus tos ir iespējams iedalīt 2 grupās – terminētie un beztermiņa.

Terminētie līgumi

IZDEVĪGAIS 200+ IZDEVĪGAIS 600+  EKONOMISKAIS – visiem šiem līguma veidiem ir fiksēts līguma garums (12 mēneši) un noteikta maksa par līguma laušanu – 15 vai 30 EUR
Protams Latvenergo kā jau solījis ir noteicis ka šī līguma laušanas maksa samazinās tuvojoties līguma beigām, bet izlasot piedāvātā līguma 1.1.2 punktu : “Maksas apmērs ar katru 3 mēnešu periodu samazinās par 10% no šajā punktā norādītās summas.”  tie kas draudzējas ar loģiku un matemātiku sapratīs, ka mēnesi pirms līguma termiņa beigām laužot šādu līgumu joprojām būs jāsamaksā 70% no līgumsoda (tātad 10,5 vai 21 EUR). 

Beztermiņa līgumi

Šeit ir pieejami 2 tarifi – UNIVERSĀLAIS un DINAMISKAIS. UNIVERSĀLAIS pa lielam der jebkur, kur elektrības patēriņš ir minimāls vai arī negribās riskēt ar līgumsoda maksāšanu laužot līgumu.
DINAMISKAIS ar šā brīža biržas cenu ir piedāvājuma līderis. Arī apskatot pēdējo 8 mēnešu cenu dinamiku redzams, ka 6 mēnešos NPS cena bija zemāka par vidējo un tikai 2 mēnešus augstāka. Tāpat šis tarifs paver “optimizācijas iespējas”, jo tarifs mainās katru mēnesi, bet energokontrole veic apgaitu labi ja reizi pusgadā – tādējādi “dārgā mēnesī” deklarējam mazāku patēriņu, bet “lētā mēnesī” augstāku patēriņu un tā līdz uzliek viedo skaitītāju 😀

Interesanti, ka Latvenergo tik ļoti negrib reklamēt DINAMISKAIS tarifu, ka tā aptuvenās izmaksas nenorāda ne piedāvājumā, ne arī savā mājas lapā to neparāda kā izdevīgāko, kaut arī tāds tas šobrīd ir. Aplūkojot datus Latvenergo lapā redzam, ka šobrīd izvēloties DINAMISKAIS tarifu iegūstam ikmēneša ieguvumu 2-3EUR apmērā (salīdzinot ar citiem tarifiem). Pie tam šim tarifam nav paredzēts ne minimālais termiņš, ne līgumsods.

Un tagad salīdzināsim kopējās mēneša maksas pie 302kWh patēriņa un izsecināsim kur ir kāds risks:

Salīdzinām 2 lētākos mēneša maksājumus:

IZDEVĪGAIS 200+  50.37 EUR
EKONOMISKAIS  50.43 EUR

Itkā loģiski būtu izvēlēties pirmo un tādējādi gadā ietaupot papildus “veselus” 🙂 72 centus. Bet apskatot līguma laušanas maksas uzreiz ir redzams viena būtiska atšķirība – 30 pret 15 EUR. Tātad ietaupot 72 centus ir iespējams lieki samaksāt līdz pat 15 EUR laužot līgumu.

Salīdzinām terminēto un beztermiņa līgumu:

UNIVERSĀLAIS 51.04 EUR
EKONOMISKAIS 50.43 EUR

Ietaupījums gadā izvēloties EKONOMISKAIS 7.32EUR, bet nu atkal pāris problēmas – pieejams tikai e-latvenergo.lv, līgumsods 15EUR. Kā teiktu ekonomisti  – tarifa izdevīgums iecenots mazākās Latvenergo darbinieku izmaksās (viss notiek pašapkalpošanās režīmā) un līgumsodā, kas divkārt pārsniedz mēneša maksas ietaupījumu.

Salīdzinājumu pret DINAMISKAIS neveikšu, jo tās būs vienīgi spekulācijas ar vēsturisko cenu. Vienīgais ko teikšu šobrīd atbilstoši janvāra cenai DINAMISKAIS izmaksas būtu 48.19 EUR  tādējādi salīdzinot ar EKONOMISKAIS ietaupījums 2.24 EUR un nekādu līgumsodu, tādējādi tikko cena iet augšā tā pārejam uz UNIVERSĀLAIS un otrādi 🙂

Secinājumi:

  1. Latvenergo mērķis ar jaunajiem tarifu plāniem ir piesaistīt ar līgumsodiem pie sevis klientus uz 12 mēnešiem, tādējādi apgrūtinot citu tirgotāju ienākšanu privātpersonu elektroenerģijas tirgū.
  2. Mana izvēle šobrīd (ja vien konkurenti nepiedāvās ko izdevīgāku) ir DINAMISKAIS tarifs, jo tas nodrošina daudz maz taustāmu ekonomiju, tam nav līgumsoda un minimālā lietošanas termiņā.
  3. Vēsturiskos datus Nord Pool Sport biržai var apskatīt http://www.nordpoolspot.com/

P.S. Šīs pārdomas balstītas uz vidējo elektroenerģijas patēriņu 302kWh/mēnesī.

Šis ieraksts tika publicēts Pārdomas ar birkām . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

5 Responses to Latvenergo “individuālie” elektroenerģijas piedāvājumi Elektrum

  1. kk saka:

    Kāpēc tu esi tik ļoti ieciklējies uz līgumsodiem? Jebkurš lietotājs var paskatīties pēdējā gada patēriņu pa mēnešiem un saprast savu apjomu, noslēgt atbilstošāko tarifu un āmen – kāpēc jāņem tarifs, par kuru pēc 2-3 mēnešiem būsi sapratis, ka esi paņēmis neizdevīgu?

    Vienu lietu gan es redzu visā Tavā aprēķinā – 302Kwh nav maz, un pie tāda apjoma atšķirības starp tarifiem ir tik, cik kaķim zem astes, kas mudina secināt, ka tarifi ir mākslīgi izveidoti, lai radītu šķietamu izvēli.

    Patīk

    • Ernests saka:

      Neieciklējos, vienkārši vainu universālais vai kāds ar piesaisti uz gadu.
      Un ja pēc 2-3 mēnešiem enefit/baltcom/lattelecom /rosenergo vai vēl kāds ienāk ar izdevīgu piedāvājumu sanāk ka jāsēž uz elektrum “izdevīgākā”.

      Patīk

  2. Kaspars B. saka:

    Pats personīgi arī izvēlējos Dinamisko, vismaz dzīve interesantāka un vēsturiskā dinamika ir pozitīva, kā arī jebkurā laikā var nomainīt uz kādu fiksēto tarifu vai arī pāriet pie kāda izdevīgāka tirgotāja bez līgumsodiem.

    Patīk

  3. No malas saka:

    Es arī papētiju ko piedāvā Latvenergo. 1000% piekrītu augstāk rakstītajam. Biju ļoti pārsteigts cik ļoti maz dod info par dinamisko. Bet tas ir saprotams – tā ir zaudēta peļņa. vienīgais kur viņi uzvāras ir maksa par pakalpojumu (NPS LV vidējā svērtā cena iepriekšējā mēnesī-0.05329 EUR/kWh; Maksa par tirdzniecības pakalpojumu – 0.00564 EUR/kWh).
    P.S Tas pats attiecas arī uz bankām un hipotekārajiem kreditiem. Treknajos gados viņi man iestāstija, cik forši ir nofiksēt euribor likmi. Sākās krīze eiribors nokritās, bet man bij jāmaksā lielā fiksētā likme. Kad pārslēdzu līgumu ar banku, lai katru mēnesi ņem aktuālo eiribor likmi kredīts mēnesī samazinājās par 55Ls.

    Patīk

  4. Kas ar to Viedo Skaitītāju? Sadales Tīkls saka, ka tiem kam ir virs 250kWh mēnesī, ir prioritārie kuriem nomainīsuz VIEDO. = Varēs pa stundām redzēt, cik kad esi tērējis = biržas cenas paliek interesantas ar to, ka var izlemt kad cik tērēt.

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.