Ēkas izmēru nospraušana dabā un grīdas līmeņa noteikšana

Lai arī projektā ir iezīmētas arī mēbeles un ir iespējams kaut daļēji izprast mērogus , ēkas izmēra nospraušana dabā palīdz daudz vieglāk visiem ģimenes locekļiem saprast telpu izmērus un to vai nav kaut kas palaists garām. Ēkas nospraušanu ieteicams veidot izmantojot ēkas asis kā arī nospraužot visas starpsienas, tādējādi radot kaut daļēju uztveri par istabām. Gadījumā ja zemes gabals ir ar nelīdzenu reljefu vai arī apkārtējā vide, piemēram iela ir ar augstāku līmeni nekā gruntsgabals, tad otrs obligāts nosacījums ir nulles atzīmes nospraušana dabā. izdarot šo aktivitāti var skaidri ieraudzīt vai māja nav ieprojektēta pa zemu attiecībā pret ceļu, pret kaimiņiem utt. un vai nav nepieciešamas kādas citas korekcijas.

Manā gadījumā zemes gabals ir zemāk nekā pagasta lielais ceļš, kā rezultātā viens zemes gabala stūris ir ar izteiktu reljefa kritumu, kas tiešā veidā ietekmē ēku, jo vienā pamatu pusē attālums no +0.00 ir 20 centimetri, savukārt otrā pusē vesels metrs. Tad nu ņēmu nomā rotējošo lāzernivelieri ar stara ķērāju, sadzinu zemes gabalā trīs rindas ar mietiņiem un izliku dabā mājas grīdas līmeni, kas atbilst +4.80 augstumam. Radušās augstuma atzīmes savienoju ar auklu tādējādi vizuāli radot uztveri par grīdas plakni.

Tāpat nospraudu arī ēkas kontūru un starpsienas. To darīju tieši uz zemes, jo sadzenot mietiņus un novelkot auklas jostas augstumā būtu grūti “izstaigāt telpas” dēļ auklām, kurām būtu visu laiku jālēkā pāri.

2014-06-10 08.27.10 kopskats uz grīdas atzīmi

 2014-06-10 08.26.15 grīdas augstums ceļa pusē  2014-06-10 08.26.50 grīdas augstums dārza pusē 2014-06-10 08.27.57 augstuma atzīme zemākajā gruntsgabala vietā (apakšējā atzīme +4.80, augšējā +5.00)

griezums shematiskais “pamatu griezums” ar esošo reljefu (melns) un jauno zemes “nulles” atzīmi (zaļš). tad nu jāsaprot kā veidot grunts profilu starp žogu (zils) un pamatiem (sarkans).

 

Pirmie iespaidi un secinājumi:

  • daži ģimenes locekļi bija nelielā šokā, jo bez izliktas augstuma atzīmes nebija iedomājušies ka augstumu starpība ir tik būtiska.
  • ir jādomā ko darīt ar pamatiem/grunts profilu ceļa pusē – pacelt pamatus vēl par 40cm, lai tie būtu augstāki nekā ceļš nav reāli, tāpēc jādomā kā veidot grunts profilu 8m platā joslā starp brauktuvi un ēkas pamatiem, kā arī kādā veidā nodrošināt lai no augšas nākošais lietus ūdens un kūstošais sniegs neradītu negatīvu ietekmi uz pamatiem.
  • būs jāved daudz grunts – lai izlīdzinātos pret iekšējo ielu un kaimiņiem, jāpaceļ viss zemes līmenis par 30cm, tad vēl apkārt mājai papildus 30cm uzbērums, lai nav augstais cokols.

P.S. Kāpēc augstuma atzīme tiek vilkta ne pa ēkas stūriem bet pa brīvi izvēlētu līniju? Šādi ir iespējams izvairīties no vizuālā apmāna kas rodas dēļ perspektīvas, kad skaties uz ēkas perimetru leņķī.

 

 

Šis ieraksts tika publicēts Pamati ar birkām , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

2 Responses to Ēkas izmēru nospraušana dabā un grīdas līmeņa noteikšana

  1. Atbalsojums: baltais runcis Latvijas blogāres apskats #2 (09.06.-15.06). | baltais runcis

  2. Alise saka:

    Telpu izmērus varēs novērtēt tikai tad, kad telpa būs gatava. Būvniecības gaitā telpas strauji sarūk. 🙂 Kad bija tikai ārsienas, man lielā istaba likās tik milzīga, ka var nogurt, staigājot no viena gala uz otru, bet gatavā mājā telpa tā tik vien ir. Tas tā, humoram – es nesaku, ka nevajag nospraust, novērtēt utt.

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.