Spice dārza laistīšanai

Izskatās ka šobrīd topā ieraksti ar spicēm. Tad nu arī es ierakstīšu.

Lai nebūtu jālaista zālājs un puķes ar ūdeni caur skaitītāju bija plāns likt spici. Kaimiņam arī vajadzēja ūdens avotu. Tad nu vienojāmies uz šobrīd tik populāro “shared ecconomy” – taisam vienu spici un lietojam to kopīgi. Sacīts darīts, apzvanīti pāris numuri un izrādās puisis no Muižas ir gatavs visu izdarīt.

Pateicoties grunts sastāvam Ādažos spici dziļumā līdz 10-12m iespējams ieurbt pusotras stundas laikā. Atbrauc džeki, uzliek statīvu un ar ieurbjas zemē. Tālāk izvelk skrūvi un iesprauž vietā spici. Izpūš saturu, uzliek pumpi nosūknē pirmo šļuru un pieslēdz sūkni. Kopā nepilnas 2 stundas un gatavs.

Urbjoties meistars teica, ka vajadzēs kādus 7-8 metrus, jo pie 10 visdrīzāk būs kautkas mālains. Pēc fakta bija ka smilts sākot no 2,5metriem sāka pāriet pelēcīgā tonī un pēc 8 metriem sāka parādīties izteikts organikas piemaisījums (konkrēta vecgultne ar smilts sanesumiem) ar izteiktu dūņu smaku. Nu neko iespraudām spici 8 metru dziļumā , lai pēc iespējas mazāk būtu apkārt organikas.

Diemžēl Ādažu pakārtnē ūdens kvalitāte ir samērā zema un gan 8 gan 30 metru dziļumā ūdenim ir liels dzels jonu līmenis (daudzviet augšējais ūdenis pat uzreiz ir rūsgans), kas nozīmē ka pēc dienas izkrīt rūsganas nogulsnes vai pat uz ūdens veidojas eļļainai plēvēi līdzīga kārta. Dzert bez apstrādes ne visai, bet laistīšanai (netrāpot uz fasādes un bruģa) tīri OK. Arī man ūdens pastāvot kādu brīdi burkā saulē izsit nogulsnes.

Beigās uztaisīju apsaiti ar parasto d32mm plastmasas cauruli, aizvelkot katram pa savam atzaram. Lai laistīšanas sistēmā netiek iekšā smilts daļiņas  uzliktu 25mkr filtru. Ražība ar 1,1kW sūkni un pagarināto spici (2 metru siets) ap 40 litri minūtē.

P.S. Tiem kas liks sūkni pie spices ņemiet vērā, lai pēc tam sūkni būtu ērtāk noņemt pievienojiet sūkni pie spices un cauruļvada uz saskrūves tipa savienojumu – bildē uzreiz virs sūkņa ir tā saucamā “amerikanka”. Savukārt pie spices pieslēgums ar lokano savienojumu, kas dod iespēju sūkni izvietot daudz brīvāk attiecībā pret prici.

Šis ieraksts tika publicēts Būvniecība, Pagrabs ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

21 Responses to Spice dārza laistīšanai

  1. Jōņs saka:

    Shared economy princips nāk jau no padumjajiem laikiem- tad kaimiņi kooperējās ar visu iespējamo. Man pašam šobrīd ir koplietošanas iebraucamais ceļš ar kaimiņiem, kuru taisos likvidēt dažādu apsvērumu dēļ, piemēram tāpēc, ka es esmu vienīgais, kurš pļauj zāli uz iebraucamā ceļa. It kā sīkums- kādi 30m2, bet ar laiku piegriežas. Ir grūti definēt, kur beidzas tava atbildība un sākas kaimiņa.
    Koplietošanas spice arī ir laba lieta līdz brīdim, kamēr nepasliktinās attiecības ar kaimiņu. Reāls piemērs iz dzīves- čomam Garkalnē kaimiņos uzradās riktīgs “krāns-spekulants”, kurš kasījās ar visiem par visu merkantilos nolūkos, tajā skaitā par ūdens spici. Čomam par sliktu spēlēja fakts, ka spice bija uz robežas- 10cm uz kaimiņa pusi, attiecīgi šis kaimiņš regulāri (paslepus) veica visādas diversijas, lai ierobežotu ūdens piekļuvi. Situācija atrisinājās tikai, kad “spekulants” pārdeva zemesgabalu pensionāru pārim no Juglas- ar tiem tad varēja vienoties, ka uzliks trejgabalu un katrs savu sūkni savā zemes gabalā…

    Patīk

  2. Kristiāns saka:

    Tā kā parasti visu salīdzināt ar atmaksāšanās laiku, kā ir ar spici. Arī itkā domāju, bet pagaidām ir otrs skaitītājs no pilsētas ūdens un tiek maksāts ap eiro m3 vidēji vasaras mēnešos aizies ap 5m3 līdz ar ko spices sūkņa un pārējā atpelnīšanās ir ilglaicīgs pasākums. Jāatzīst gan ka vismaz pagaidām nelaistu mauriņu ar laistīšanas sistēmu – iespējams tad tie m3 saskrietu vairāk.

    Patīk

  3. Dzintars saka:

    Tie džeki nav Kaspars ar Jāni? 🙂

    Patīk

  4. renars saka:

    “..vai pat uz ūdens veidojas eļļainai plēvēi līdzīga kārta.” – man šāda situācija ir ar dziļurbumu (veidota kolhoza laikos). Nevaru saprast, kas par problēmu, bet tad laikam dzelzs, redz, pie vainas…

    Patīk

  5. Jōņs saka:

    Klau, to filtru nebija prātīgāk likt pirms sūkņa? Citādi tagad sanāk risks piedzīt sūkni ar smiltīm, ar visām izrietošajām sekām…

    Patīk

  6. Mareks saka:

    Kontakti urbējiem būs baltajā vai melnajā sarakstā? ja baltajā, tad -urbēji darbojas tikai pieRīga vai pa visu LV? Cik maksāja?

    Patīk

  7. Raivis saka:

    Man spice izmaksāja 160 eur, par atmaksāšanās laiku šķiet te nemaz nevar būt diskusija. Un pie tik mazas summas neredzu jēgu likt kopā ar kaimiņu. Kurš apmaksā sūkņa elektrības rēķinu? uz pusēm? ja tā, tad arī laistat uz pusēm? man arī ar kaimiņu paveicies, varētu likt kopā, bet lieks čakars. Un, ja abi laistat vienlaicīgi, tad spiediens pietiek abiem?

    Patīk

  8. KārlisL saka:

    Ļoti interesanti, ka turpat blakām – Kadagā, tiesa sanāk augstāk virs jūras līmeņa ciematā Cits mežaparks ūdens no spices ir perfekts, var liet pudelēs un tirgot.

    Patīk

    • Ernests saka:

      No Baltezera arī visa Rīga dzer ūdeni 🙂 visu nosaka ģeoloģija. Mana gadijuma gadu simtiem Gaujas gultnes maiņas sanesumi, Citsmezaparks un baltezers Gauja cauri neteceja – apaksa tira smilts kas visu filtrē.

      Patīk

  9. Guncha saka:

    Ja vēlies uzzināt cik vērta (naudas izteiksmē) ir draudzība, tad uzsāc kopīgu biznesu.
    Mani 2009 gadā “draugs” uzmeta par 400 Ls. Lai 400 izskatītos pietiekami maz, tad jāpiebilst, ka kopā bijām sapelnījuši ap 5k Ls

    Publicējis 1 person

  10. Usinss saka:

    40 litri uz abiem, vai vienam? Ja uz abiem, tad nekas prātiģs tur nesanāk. Šļutene arī garāka par 30M nebūs nekas prātīgs, ja abi vienlaicīgi laistīsiet. Uz abiem jau vajadzējasūkni vismaz 80l min.
    Pats paņēmu sev 60l/min sūkni. Sanāk 2 automātiskei laistītāji normāli strādā (grāmatā rakstīts 15 l/min), ja met klāt vēl kaut ko, tad netiek izmantots pilns potenciāls laistīšanas iekārtām. Tas, protams, mans novērojums. Kā arī, ja jāvelk 8 metri, tad tas ir šī sūkņa lietderības limits. Maksimāli būtu ap 9-10m ne vairāk. Esmu 85% pārliecināts, ka laistot strādā neapstādamies sūknis?

    Patīk

  11. Edgars saka:

    “dzels”, kamon 🙂

    Patīk

  12. Vai ierīkojot spici kārtoji kādas formalitātes? Teorētiski pastāv MK 696 noteikumi par “Zemes dzīļu izmantošanas licenču un bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļauju izsniegšanas kārtību”, kas urbumus liek reģistrēt, bet skatoties arī citus blogus rodas iespaids, ka tā ir kārtējā prasība, kas pastāv tikai uz papīra.

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.