Trešā sezona ar zāles pļāvēju robotu Husqvarana Automower 430X

Robots pārdzīvojis nu jau divas ziemas un rit trešais gads kā tas tiek lietots, tāpēc izveidošu nedaudz plašāku apskatu par to kā tad ir to lietot.

Darbība

Šosezon zāles pļāvēju robotu palaidu darbībā tiklīdz bija iestājies silts laiks un pateicoties pavasara saulei un lietum nācās pļaut zāli katru trešo dienu trīs reizes pēc kārtas. Pieslēdzu atpakaļ bāzes staciju pie elektrības un kopš maija neatceros, ka būtu pļāvis pagalma zāli. Viss darbojas pats no sevis bez jebkādiem gļukiem. Arī kad ārā līst lietus 🙂

Automower un čiekuri. Kā arī citi šķēršļi

Man pagalmā ir priedes un no tām krīt čiekuri. Pļāvējs neatvērtiem čiekuriem pārbrauc pāri, savukārt atvērušies čiekuri tiek nedaudz apgraizīti bez jebkādām sekām pašam pļāvējam. Viss ko nākas darīt ik pa laikam pieliekties un nolasīt čiekurus, lai tie nemētājas pa zālāju. Ko pļāvējs dara ar citām mantām uz zālāja? Melno ūdensvada caurules atgriezumu spēj tikai saskrāpēt, savukār elektrības kabeli 3*1,5mm , kas ir atstāts vertikāli rēgojamies ārā no zemes gan bez problēmām nopļauj. Savulārt visu kas ir augstāks par 5-6cm pļāvējs vienkārši apbrauc jo no sākuma atduras pret šķērsli un tad apbrauc apkārt.

Profilaktiskā apkope.

Benzīna pļāvēju nācās reizi sezonā vest uz servisu, lai tam nomaina eļļu, uzasina asmeni un izdara vēl kautkādus kārtējos sīkumus, savukārt automower pļāvējam līdz šim viss ko izdarīju ir vienreiz sezonā nomainīju mazo asmeņu komplektu. vienreiz gan nācās mainīt ārpus kārts asmeņus jo puikas izdomāja pārbaudīt kas notiek ja pļāvējam ceļā pamet koka gabalu. Notika nekas. Tad pamēģināja skrūvgriezi, rezultātā uz skrūvgrieža dziļas švīkas, bet viens asmenis nolocīts. Nomainīju un viss atkal kā jauns.

Pļaušanas kvalitāte.

Īsumā nav kur piesieties. Ja plašāk, tad vairs nav tādas lietas kā sausie zāles pārpalikumi, kas veidojās periodiski pļaujot zālāju. Tā kā automower pļauj tik cik pa dienu-divām pieaug, tad viss nobirst atpakaļ zālē un veido dabisku “mēslojumu”. Kas nedaudz trūkst – svaigi pļautas zāles strīpojuma, kas ir redzamas uz tikko nopļauta mauriņa. Jāatzīst ka gar žogu vietām pie stabiem paliek kušķi, ko gan nākas reizi mēnesī pietrimmerēt, bet tas pats bija ar stumjamo beznīna zāles pļāvēju.

Pļaušanas intensitāte.

Uzregulēju ka pļāvējs darbojas tikai pa naktīm, kas ir pilnīgi pietiekami, lai uzturētu zālāju ideālā kārtībā. Nu un tā kā pļāvējs ir klusāks par sienāžiem, tad var mierīgi gulēt pat ar atvērtu logu. Ja kautkādu iemeslu pēc mauriņu palaiž brīvsolī un kādu nedēļu nepļauj, tad piefrizēšanai pieteik ar 20 stundu pļaušanas laiku kura laikā atkal viss tiek nolīdzināts uz vienu līmeni

Kas trūkst.

Vietās kur zālājs pienāk klāt pie šķēršļa – žogs, atbalsta siena, terases pakāpiens, dēļ kabeļa atkāpes paliek kādi 5-10cm nenopļauts zālājs, ko tad nākas apgriezt pašam. Reizi mēnesī ar trimmeri 10min un viss nopļauts.

Vai pirkums sevi ir attaisnojis no šodienas skatu punkta?

Jā, pie tam pilnā apmērā. Galvenie 2 iemesli kāpēc pirku pļāvēju bija – nevēlēšanās regulāri tērēt vismaz 1h laika pļaušanas darbiem, vēlme lai mājas priekšā ir patīkams un vienmērīgs mauriņš. Abas lietas ir izpildītas pilnā apmērā. Ir tik forša sajūta, kad tu darbojies ap saimniecības ēku, bet fonā zāle pati pļaujas. Vai piemēram brīvdienās vari braukt prom nedomājot, ka sestdien vēl jāpaspēj nopļaut zāle, jo citos laikos nav kad.

Vai pirktu atkal?

Jā. Pirkums ir tiešām tā vērts un praktiski lietojams. Arī kaimiņi nu jau interesējas kā tas ir darbināt automower, jo redz ka mauriņš vienmēr ir kā svaigi pļauts, bet lai kāds kaut reizi trokšņotu ar zāles pļāvēju nav dzirdēts.

To-do. Izdomāt Husqvarna automower robotam vārdu 🙂

Šis ieraksts tika publicēts Ekspluatācija ar birkām , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

11 Responses to Trešā sezona ar zāles pļāvēju robotu Husqvarana Automower 430X

  1. Kaspars Valdmanis saka:

    Arī interesējos par zāles pļaušanas robota iegādi, bet manā pagalmā diemžēl uzdarbojas pa kādam kurmim un ūdensžurkai. Interesē kā robots spētu tikt galā ar kurmju rakumiem.

    Patīk

    • macASS saka:

      Tavā gadījumā tieši ieteicams šāds robots, jo, cik dzirdēju jo Husquarna profiem, vibrācijas un skaņa, ko izdala robots biedē kurmjus, žurkas utt. Pašam arī šāds pļāvējs – iesaku.

      Patīk

  2. Aleksejs saka:

    Paldies par atsauksmi. Kā ir ar iziemošanu, vai vajag ņemt nost bāzes staciju, kontūras kabeli?

    Patīk

  3. edgarsv2017 saka:

    Kāda jēga tērēties uz 430X, ja pilnībā pietiktu ar 315x pie šādas teritorijas, cena gandrīz uz pusi mazāka un teritoriju ( manā gadījumā 1200m2) arī var savest kārtībā 20h. Pļauj tikai pa naktīm un izlaižot 5dienas un 6dienas naktis pilnībā.

    Pie tam ražotājs iesaka gan bāzes staciju gan plāvēju ziemā turēt zem jumta un vēlams +/- siltumā, un pieslēgut pie strāvas, tas pagarinās pļavēja baterijas mūžu.

    P.S. Asmeņus ieska mainīt reizi mēnesī nevis sezonā 🙂

    Patīk

    • Ernests saka:

      Jā, kāpēc nez visi nepēr golfu vai corollu un nebrauc ar to… 😉
      Bija iemesli kāpēc tku pie 430, par ražīgumu jāorientējas uz modeli kam pļaušana izpildās max 12stundu laikā vajadžigai platībai, citādi pa pagalmu neviens izņemot pļāvēju nevarēs dzīvoties jo pļāvējam maisīsies.

      Patīk

  4. Jānis saka:

    Es saprotu laika ekonomiju, ko iegūsti, kamēr robots pats veici visus darbus.
    Tik acīs iekrita atsauce tekstā par parastā pļāvēja apkopēm. Nomainīt eļļu un saeļļot filtru ir aptuveni 10min jautājums benzīna zāles pļāvējam. Asmeņa uzasināšana sezonas sākumā – nu vēl 5min.
    Redzot cik daudz darba ir padarīts pašu spēkiem tā atsauce par pļāvēja vešanu uz servisu kkā liekas neiet kopā. Uz servisu tak ved tad, kad nav vai nu laika, instrumentu vai gribēšanas/vēlmes iemācīties izdarīt to pašam.. Bet nu tas tā – tikai pārdomas.

    Patīk

    • Ernests saka:

      Ir lietas ko gribas darīt un ir lietas ko nē – nomainot eļļu to ir jāutilizē, mainīšanai vajag speciālu šļirci, kanniņu un ko nu tur vēl.
      Man parasti tas beidzas tāpat ar iemešanu auto un aizvešanu uz apkopi.

      P.S. Atkārtošos – man ir slinkais dārzs – es radu ieguldot vairāk laika/resursu, bet pēc tam daru maksimāli maz jo atkrīt rutīnas atkārtošies darbi.

      Patīk

  5. Kaiva saka:

    Sveiki!Man ir Gardena Sileno robots.Iegādāts nesen.Man šobrīd ir galīgi izdedzis zāliens,čaukst vien.Viņam pat 1× nedēļā tur nav ko pļaut.Vai ir labi,ka es viņu izslēdzu un noņēmu no stacijas un vienkārši ienesu telpā?

    Patīk

  6. Janka saka:

    Mans 450X pēc 3 gadiem palika skaļš, cik varēju pats atjaucu un iztīriju, bet tomēr troksnis pavisam nepazuda, tad nu aizvedu uz Ganību dambi pie meistara pa ziemu, nomainīja gultņus riteņiem, asmenim, vēl tur kko – tagad iet kā bitīte. Par kurmjiem – mums te ir nenormāls kurmju dārzs, viss zāliens pavasarī sarakāts, kā palaiž ar pirmajiem plusiem robotu, tā kurmji pazūd un nav neviena rakuma. Man pļaušanas platība ir ap 5000m2, tāpēc pavasarī laižu 24/7, vasarā sausā laikā vairāk pa naktīm, bet pēc lietus tāpat pa dienu arī jāpadarbina, citādi veidojas kušķi. Bet mēs esam pieraduši, daram savas lietas, robots – savas, un viens otram netraucējam 🙂 Btw, pirku no Vācijas internetveikala ar piegādi caur lbss.lv, sanāca par 30% lētāk nekā labākais iespējamais variants Latvijā, atveda nedēļas laikā.

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.