Pilienlaistīšanas sistēmas ierīkošana

Turpinot ierīkot dārzu “sliņķim” ķeros pie kārtējās lietas ko varētu nedarīt, bet tās esamība uzlabo vasaras sezonas komfortu samazinot obligāto regulāro darbu sarakstu – pilienlaistīšana.

Šoreiz kopā ar dzīvžoga stādīšanu tiek ierīkota arī automāatiska laistīšana spiediencaurules veidā. Atkāpei – spiediencaurle ir plastmasas trubiņa ar caurumiem ik pa 40cm, kas nodrošina 2 vai 4 litrus ūdens iztecēšanu uz katru caurles metru stundā. Caurule ir samērā neliela un ir paredzēta ieguldīšanai ap augiem, un vēlams apklāšanai no augšas ar nosegmateriālu lai ilgāk uzturētu mitrumu.

Tad nu sākam. Salikt pilienlaistišanas pasākumu nav nekas sarežģīts un ir izdarāms bez nekādiem speciāliem instrumentiem – vienā galā iespraužam uzgali ar vītni, ko pieskrūvē ūdensvadam, otrā galā korķis. Pa vidu iespējams izmantot sazarotājus vai sagarinātājus. Nu un plastmasas āķi ar ko nostiprināt cauruli uz zemes virmas.

Dabā tas izskatās sekojoši – pievelkam pie tranšejas ūdensvadu ar parasto plastmasas cauruli, ieskrūvējam uzgali un pie uzgaļa pievienojam pilināšanas cauruli.

Tālāk cauruli ieguldam augam gar sakņu kamolu un nostiprinam ar ķīļiem zemē. Es sev izvēlējos 4l/h cauruli un ievilku tūjām paralēli divas caurules. Kāpēc divas un 4l/h, jo šādi nepieciešams īsāku laiku darbināt sūkni, kas padod ūdeni – tātad elektrības ekonomija. Teorijā sanāk stundas laikā sapil spainis ūdens uz katru krūmu.

Gatava rinda nosegšanai ar mulču.

Lai neaugtu zāle un ilgāk turētos mitrums nosedzam starpas un caurules ar mulču. Kā man ieteica dārzniecībā, tad mulčai jābūt 4-5cm biezam sānim un labāk izvēlēties divas mulčas frakcijas – apakšā smalko (0-5) kas tur mitrumu un pa virsu vidējo (10-30/60) kas nodrošina ka mulču neizmētā pa apkārtni un nekas cauri neaug.

Dobē sanāk šādi

Kur meklēt? Dārza nodaļā dažādos būvniecības veikalos, kur var atrast 25m ruļļus. Ja ir vajadzība pēc lielākiem garumiem vai ir ar ko kooperēties, tad iesaku Santeko – viņiem ir pieejami ruļļi pa 400 metriem (cena sanāk par 40% lētāk).

Šis ieraksts tika publicēts Labiekārtošana ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

12 Responses to Pilienlaistīšanas sistēmas ierīkošana

  1. weekday saka:

    Man uzreiz rodas jauaajums- kaa sho cauruli izpuust tukshu, lai sagatavotu ieziemoshanai? Vai arii katru gadu liekam jaunu cauruli?

    Patīk

  2. Jōņs saka:

    Par to sūkņa darbināšanas ilgumu radās jautājums. Tu visticamāk ūdeni padod sistēmā ar automātisko sūkni ar spiedkatlu, vai ne? Tādā gadījumā jau nebūs nekāda starpība, vai tie 4 litri iztek stundā vai divās stundās, jo sūknis ieslēdzas uz īsu brīdi un tikai tad, kad sistēmā nokrīt spiediens. Vai arī tev tie pilināšanas caurumi ir tik daudz, ka sūknis nemaz neslēdzas ārā, jo nespēj uzdzīt spiedienu? Tad jāskatās, kā ir ar sūkņa ražību- vai viņš tiešām izspiež tos 4L stundā uz katru caurumu, vai arī uz pusi mazāk..

    Patīk

  3. Kaspars saka:

    Sveiks! Kur pirki mulču? Ir kādi labāki varianti, nekā Depo?

    Patīk

  4. Rolands saka:

    Jums noteikti vajag kārtīgi apgriezt tūju dzīvžogu, citādi tās tūjas ātri paliks skrajas un nesmukas!

    Patīk

    • Ernests saka:

      Ir kāds materiāls ko palasīt kā apgriest tujas?

      Patīk

      • Rolands saka:

        Ar materiāliem ir tā pašvaki, it īpaši latviešu valodā. Bet tūjas nav sarežģīti apgriezt. Pavasarī, kad beigušās salnas, kārtīgi apgriež galotnes, atsēdina apmēram par 20 – 30 cm, atkarībā no tā cik plikas apakšas. Piefrizē sānus, veidojot konusu. Pēc tādas kārtīgas apgriešanas, turpmāk pavasaros veic kosmētisko apgriešanu apmēram par vienu trešdaļu no iepriekšējā gada pieauguma. Ja ir svarīgāki darbi, tad kādu apgiešanu var arī izlaist. Apgriezt vajadzētu visus augus, kas ir dārzā, lai viņi labi izskatās.
        Ar ierīkoto pilienlaistīšanu tūjai mitruma pietiks. Jūlija beigās, augusta sākumā var samēslot ar skujeņiem paredzētu mēslojumu, lai augs ziemu var sagaidīt pienācīgi paēdis.
        Ja ir vēlme, varu aizsūtīt foto no dzīvžoga, kurš ierīkots gar saimniecības perimetru.

        Publicējis 1 person

  5. Rūdolfs saka:

    Kā ir ar tām plastmasas caurulēm ziemā (gan paša ūdensvada pievada, gan pie tūjām)? Cik sapratu neraki taču līdz neaizsalšanas līmenim. Kaut kā izpūt arī ar kompresoru vai vispār neko nedara un tāpat viss ir ok?
    Un cik dziļi raki to pievadošo ūdens cauruli?

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.