Levitējošie putekļi, grauzēji kas nemīl ekovati un citi būvniecības mīti.

Vai putekļi mājā levitē? Daži uzskata ka mājās ar siltajām grīdām putekļi levitē 50cm augstumā

Iveta L…. No pieredzes (ne tikai savas, bet arī daudzo klientu). Vienbalsīgs par siltajām grīdām pirmajā stāvā. Bet otrajā – kur guļamistabas – koka grīdas un radiatori. Jo siltās grīdas patiešām pacel putekļus aptuveni 50cm augstumā un guļot attiecīgi tie atrodas elpošanas līmenī. Tur, kur notiek ikdienas dzīve – virtuve, viesistaba, vannasistabas, koridoris – tur mierīgi var būt siltās grīdas. Man bērni veseli un paši veseli… Bērni auga no dzimšanas pie tādām grīdām 😉

Joka pēc izlēmu nomērīt pie sevis kāda tad ir temperatūra uz grīdas un pēc tam paskatīties kas notiek tad ar tiem “putekļiem”. Grīdas temperatūra uz grīdas +24 grādi, savukārt aizejot pie vecākiem uz dzīvokli ar radiatoru apkuri uz radiatoru virsmas temperatūra +50grādi.  Rodas loģisks jautājums – kas rada lielāku gaisa plūsmu – virsma ar +24 vai +50 grādiem?

 

Bet nu par ekovati un stāstu, ka dēļ tā ka tajā ir borskābe un boraks, tajā nedzīvo nekādi grauzēji vai kustoņi. Kaimiņam (citam nekā tam kam bildes no fasādes) pa maija brīvdienām ņēma nost mājas galam koka fasādi, jo izrādās arhitekts bija iestāstījis celtniekiem ka gar mājas cokolu nevajag metāla sietu. Rezultātā lauku peles ielīda pa ventilējamo koka fasādi līdz 2 stāva pārsegumam, izgrauza kokšķiedras plātnē caurumu un pusi ziemas dzīvoja starpstāvu pārsegumā ekovātē – šovs mājas iemītniekiem un izmisis kaķis … Tad nu nācās ārdīt daļu fasādes meklēt caurumus un risināt sieta jautājumu pa perimetru.

 

Šis ieraksts tika publicēts Ekspluatācija, Viskautkas ar birkām . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

12 Responses to Levitējošie putekļi, grauzēji kas nemīl ekovati un citi būvniecības mīti.

  1. Mārtiņš saka:

    Kā ir aukstajā laikā, pie kādas grīdas temperatūras var nodrošināt vēlamo telpas temperatūru?

    Patīk

  2. Kaspars saka:

    NO PROBLEM ar silto grīdu putekļiem.
    Nekas tād netiek novērots jau vairākus gadus……

    Patīk

  3. Starp citu, ir vērts piebilst, no kurienes tad īsti ir radies mīts par “levitējošajiem putekļiem”. Tas ir no tiem laikeim (1960+), kad šis apkures veids sāka gūt popularitāti, bet neeksistēja sensori un no tiem izrietošā termoregulācijas iespēja. Kā rezultātā, grīda tika kurināta visu laiku, māju siltinājums nebija tāds, kāds tas ir šodien, un sistēmas temperatūra nebūt nebija +24..+28 grādi. Attiecīgi, gaisa plūsma miteklī bija daudz agresīvāka, kas arī putekļus dzenāja tik pat ļoti, kā to mūsdienās dara tie paši +50 radiatori. Pie mūsdienu grīdām siltums ir konstants, tas ir tikai nedaudz lielāks par telpas gaisa temperatūru un liekas gaisa plūsmas nerodas.

    Patīk

    • Atis saka:

      Esmu pats Beļģijā tādu redzējis, vienubrīd tādā dzīvoklī dzīvoju, 2015.gadā. Aptuveni 70.gadu vidū ierīkota elektriskā siltā grīda, ar amerikāņu regulatoriem no tiem gadiem, tā arī nesapratu vai tie regulatori vispār strādā vai nē. Kaut kas drausmīgs, ļoti nevienmērīgi sildīja, turklāt 70.gadu eiforijā ar lēto atomenerģiju siltināšana praktiski nebija vispār (tai dzīvokļu mājai bija arī aptuveni 50-70m gara betona pievadceļa apsilde ar elektrību,lai var ziemā sniegu kausēt, bet pirms dažiem nenormālo izmaksu dēļ tika atslēgta).
      Un dēļ šādām grīdām vismaz te visai daudz ārzemnieku forumos vēlāk lasīju, ka nekādā gadījumā neīrēt dzīvokli ar silto grīdu. Iespējams arī līdz LV visai daudz šāda pieredze nonākusi no tulkotajiem padomiem.

      Publicējis 1 person

  4. binary saka:

    Man silto grīdu vēl nav. Ir kamīnkrāsns. Bet nu štrunts par to – šajās dienās tak tāpat īsti netiek kurināta. Un putekļi levitē, tikai nevis citātā minēto 50cm vai kādā citā konkrētā augstumā, bet visos augstumos. Īpaši viegli tas ir novērojams atbilstošā apgaismojumā. Ja nav atbilstoša apgaismojuma, tad var papētīt jebkuru mēbeli – vienalga, vai tās augstums ir 50cm vai 250cm, tās virsma ātri vien noklājas ar putekļu kārtu, pateicoties levitējošajiem putekļiem.

    Vispār nebūtu slikti, ja varētu panākt, ka tie putekļi levitē tieši 50cm augstumā – būtu vieglāk viņus savākt. Atliktu tik pielikt kaut kādu sīku ventilatoru ar filtru to 50cm augstumā.

    Varēji vēl piesaukt mītu par silto grīdu ietekmi uz kāju vēnām 🙂

    Patīk

  5. Ivars saka:

    Bet vai Tevis rakstītais par ekovati un peli tajā arī nav sava veida mīta kultivēšana? Ļoti daudz nezināmā šajā apgalvojumā. Varbūt ekovate brāķis, varbūt viņas nemaz nedzīvoja vatē bet gan kaut kādās spraugās, varbūt peles dzīvo visa veida siltinājumos un šis ir tikai gadijums par kuru uzzinam?

    Patīk

  6. Jānis saka:

    Man bēniņos ir 50 cm Ekowool vate, un peles katru rudeni izrokas cauri šai vatei, kaut kur izgrauž vai atrod caurumu starp otrā stāva melnajiem griestiem un reģipsi, un tur ierīko savus ziemas krājumus un pārziemo. Es dzirdu, kā viņas tur dzīvojās, tieši virs guļamistabas reģipša. Vasarā viņu nav. Dzīvojāmās telpās arī viņas nenāk, droši vien netiek, bet augšā uz bēniņiem uzkāpj vienkārši pa fasādes apmetumu un ielien caur vējkasti. Tāpēc pieļauju domu, ka siets tavu kaimiņu nepaglābtu, ja pelēm gribēsies tur dzīvot, tiks tāpat, no augšas vai izgrauzīs apšuvuma dēļos kādu caurumu. Man nav ne jausmas, kā ar tām pelēm cīnīties – ja kadam ir idejas, ļoti lūdzu, padalieties!

    Stap citu, vienu vasaru pirms 3 gadiem man tajā ekovatē bija ieperinājušās lapsenes, milzīgs pūznis, tā kā arbūzs. Tādā vēsākā vasaras vakarā sapūtu ar kobru un ar lāpstu izraku, kopš tā laika gan vairs nav manītas.

    Patīk

    • kk saka:

      Inde ar mumificējošo efektu… man lauku mājā katru rudeni ir šausmas apmēram mēneša garumā, kad liekas ka visas reģiona peles ir klāt, lai pārziemotu…
      Lieku slazdus un lieku indi. Pēc dažām nedēļām uz visu ziemu nav nevienas peles…

      Patīk

  7. Atbalsojums: Latvijas blogāres apskats #125 (07.05.-13.05.). – BALTAIS RUNCIS

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.