Rekuperators un -14grādi

Izrādās vēlie un plašie lieti ir rezultējušies ar augstiem gruntsūdeņiem un faktu, ka rekuperatora zemes gaisa vadam ievads ir zem gruntsūdens līmeņa – tātad rekuperators strādā standarta režīmā ņemot gaisu pa tiešo aiz sienas. Protams kad ārā ir mīnus daži grādi, tad nav problēmas, bet kas tad notiek pie liela sala? (Atceros kā daži solīja apokalipsi sasaluša agregāta vai nenormāla elektrības rēķina dēļ, bet kas tad notiek patiesībā? Lūk grafiks no 9-10.februāra nakts, kad jau vakarā āra temperatūra nokritās līdz -14 grādiem.

salds_rekuperators_priekssilditajs

Rekuperatorā iebūvētais priekšsildītājs ar jaudu 1kW slēdzas iekšā nevis ar pilnu jaudu, bet pakāpeniski, līdz temperatūra ieplūstošam gaisam paceļas līdz -1grādam, tad atkal izslēdzas. Faktiski tā arī neieslēdzās vairāk par kādiem 50-60% (500-600w). Secinājums – ja netaisa zemes pieplūdi tad jārēķinās ar ~300w/h elektrības patēriņu pie -10-15grādu temperatūras. Pie -5grādiem ārā priekšsildītājs nestrādā.  [abos gadījumos ieplūde 100m3 gaida stundā]

Nav ko pa tukšo kurināt elektrību, ja ir zemes ieplūde, tā kā paņēmu baltkrievu vibrosūkni “rudņičok” (vienīgais no sūkņiem kas lien 160mm caurulē) un izpumpēju visu satecējušo ūdeni.

IMG_20180210_134356 (1)IMG_20180210_134409

Rezultāts redzams bildē – ieplūstošā temperatūra pieauga no -1grāda līdz +5 +6 grādiem (bildē zaļais uzkalns grafika labajā pusē). Elektrība atkal taupās.

sals_rekuperators_zemesieplude

P.S. How it works:

shema

Šis ieraksts tika publicēts Apkure, Ekspluatācija ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

28 Responses to Rekuperators un -14grādi

  1. Ķiršlejas saka:

    Bišķi nesapratne- ieplūde bija zem zemes vai gruntsūdens virs zemes un virs ieplūdes atveres, ja gruntsūdens ir ticis iekšā caurulē?

    Patīk

    • Ernests saka:

      Skat bildi pie raksta (pieliku beigās).
      Iemesls ir tāds ka tipiski gruntsūdens līmenis ir pie zilā horizonta. Tad jebkurš kondensāts kas veidojas caurulē pa to notek un pa violeto bultiņu aiztek drenāžā.
      Tagad horizonts ir kautkur pie orandžās līnijas – spiež ūdeni iekšā pa drenāžu. Atsūknēju sestdien, jau svētdien atkal ciet.

      Patīk

      • Ķiršlejas saka:

        Aha, ideju sapratu. Tātad sistēmai faktiski ir 3 izvadi- gaisā, zemē un rekuperatorā? Par kondensāta rašanos un aizvadīšanu “kaut kur zemē” nebiju iedomājies. Bet biju iedomājies gluži otrādi- caurulēm pat ir izdevīgi gulēt gruntsūdenī temperatūras dēļ.

        Patīk

      • Ernests saka:

        2+ metru dziļumā nav starpības 🙂

        Patīk

      • Ķiršlejas saka:

        Njā, šitādas šaizes gadījumā racionālāk būtu taisīt uzreiz to apakšējo drenāžas galu ciet un vienkārši regulāri izsūknēt tur sakrājušos kondensātu. Šādā vaļējā sistēmā visu teritorijā esošo gruntsūdeni atsūknēt nav iespējams, viņš nāks un nāks 😛
        “Mierinājumam” varu pavēstīt, ka man bija problēma no līdzīgas operas- gruntsūdens pacēlās virs infiltrējošām caurulēm aiz kanalizācijas septiķa un visas pasaules pazemes ūdens nāca atpakaļ manā septiķī 😀
        Pat nācās ierīkot improvizētu indikatoru-pludiņu, lai saprastu- kas vispār notiek ar līmeņiem.

        Patīk

      • Ernests saka:

        2 ziemas bija bez problēmām, šī ir tāda kreisā ziema, kad ūdens blakus vējupē kā pavasarī. Līdz -5grādi ārā nav problēma – rekuperators neslēdz priekšsildītāju.

        Patīk

  2. Kurlander saka:

    Jā, dīvaini, ka ūdens iekļuvis gaisa pieplūdes caurulē. Mani savukārt interesē, kas notiks tālāk… Ja šajā caurulē ir bijis ūdens, tad ir skaidrs, ka tas ir atnesis līdzi visādus bio organismus, vielas (sēnītes) utt., kas, iespējams, var sākt pēc kāda laika “dzīvot”? Gaiss savukārt plūst cauri šai caurulei, kas tiek padots dzīvojamās telpās un to gaisu attiecīgi ieelpo, kas tur uzturās. Esmu dzirdējis par kaut kādām speciālām gaisa caurulēm, kas ir paredzētas šādam nolūkam (gaisa uzsilšanai zem zemes), bet cik viņas ir efektīgas utt.?

    Patīk

    • Ernests saka:

      Tālāk nekas īpašs. Pavasarī ielaidīšu iekšā vertikālajā caurulē piepūšamu futbola bumbas kametu un no mājas puses pieliešu gaisvadu pilnu ar ūdeni, kurā izšķīdināts dezinfekcijas līdzeklis (alja baseinu tīrāmais). Tālāk pēc instrukcijas ļaušu nostāvēties, no kameras izlaidīšu ūdeni ielikšu iekšā sūkni un to visu izpumpēšu kanalizācijā. Nu un drošībai atkārtoti izskalošu trubu ar tīru ūdeni.
      P.S. Ir speciālās REHAU antibakteriālās caurules šim pasākumam ar kosmosa tehnoloģiju cenrādi 🙂

      Patīk

  3. Armands saka:

    Sapratu, ka ir ziemas un vasaras gaisa pieplūde. Ziemā silts gaiss ir labi, tai pat laikā vai neesi mēģinājis vasarā izmantot ziemas ieplūdi teorētiskai gaisa dzesēšanai? Vai arī efekts nav jūtams?
    Un cik garš ir tas ziemas gaisa kanāls? Pie kāda garuma rodas gaisa uzsilšanas efekts?
    Kā arī neatradu info vai visu pats taisīji vai bija kādi rekomendējami meistari kas palīdzēja?

    Patīk

    • Ģirts saka:

      Cik saprotu tad konkreetajaa gadiijumaa gaiss, kursh naak no zemes kontuura pa taisno (bez siltummainja) iepluust ventilaacijas iekaartaa un taalaak dziivojamaas telpaas. Manaa skatiijumaa tie paaris uz elektriibu ietaupiitie eur rekupetatora piesildiishanai pilniigi noteikti neatsver risku, ka bakteerijas, kuraam zemes kontuuraa ir labveekiiga vide, nonaak dziivojamaas telpaas ar visaam no taam izrietoshajaam sekaam.

      Patīk

      • Guncha saka:

        Vienmēr pastāv izvēle:
        Māju vēdināt vienreiz dienā atverot logu, vai patstāvīgi ar piespiedu ventilāciju.
        “Dedzināt” gaisu ar tenu, vai uzsildīt ar zemes siltumu + rekuperāciju no telpām.
        🙂 Mainīt oglekļa filtrus ventilācijā vai staigāt pa māju maskās 🙂

        Patīk

  4. Dzintars saka:

    Varu padalīties, ka kopš 17. februāra pagājusi nedēļa, un man šis rekuperators Renovent Excellent 300 ir nosvilinājis 25kW. Plūsma uz pašu mazāko 50m3/h. Nezinu vai tas ir daudz vai maz..Ja izmanto cepetškrāsni, domāju tas pats variants. 🙂

    Patīk

    • Uga saka:

      Pamēģini neslēgt priekšsildītāju. Pagājušo ziemu es ar biju iestatījis priekšsildīšanu uz 18C un nedaudz elektrību nosvilināja. Šoziem, lielajā salā, pieplūdes temperatūra bez priekšsildīšanas nebija zemāka par 15,5C (uzstādīts rotortipa Komfovent REGO 450).

      Patīk

    • Kasprs saka:

      Arī esmu noskatījis šo rekuperātoru. gribētos zināt tavu piededzi ar šo konkrēto medeli

      Publicējis 1 person

  5. Dzintars saka:

    Ar to gribēju teikt, ka, darbinot priekšsildītāju,pie pastāvīgas temperatūras zem-5*C..diezgan salasās mēnesī..Tas nozīmē virs 100kWh..Bet nu šāda ziema ir retums.. 🙂

    Patīk

  6. KasparsKK saka:

    Tā isti nesaprotu kāpēc tev vajadzīga VASARAS ieplūde!?
    https://goo.gl/YazmeF

    Ja un bez ogļu filtra šeit vnk. neiztikt, tos tāpat uzstāda (linkā) Earthship māju “pasīvajā” ventilāciju sistēmās!

    Patīk

  7. KasparsKK saka:

    Kur LV var šādus rekuper.iegādāties?
    https://vakivent.ru/?utm_source=direct_vakioru

    Vajag uzstādīt dzīvoklī, kur dzīvoju un darbā.

    Patīk

  8. Guntars K saka:

    Īsti neatrodu, bet vai ir kaut kur aprakstīts par grunts gaisa priekšapsildes ierīkošanu un cik kas maksājis? Kā arī interesētu temperatūru atšķirība starp āra gaisu ienākošajam ziemā un vasarā.

    Patīk

  9. tjanare2016 saka:

    Sveicināti!
    Vispirms, LIELS PALDIES par šo blogu – ļoti noderīgs.
    Viens jautājums – “how it works” bildē caurule iet zem pamatiem – vai tiešām tā ir, cik dziļi zem pamatiem, un vai ar šādu risinājumu nevar būt kādas problēmas ilgtermiņā?

    Patīk

  10. Aigars saka:

    sveiks Ernests!
    Esmu uzstādijis identisku rekuperatoru. Gribēju saprast, kāds ir optimāla gaisa padeve? Man šobrīd ir 125m3/h bet liekas, ka varētu iespējams samazināt līdz 100m3/h. Tas ko pamanīju, ka samazinot no 125 uz 50, mitrums mājā palielinājās no 30līdz 42%

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.