Gigabits ar latvju rakstiem jeb kā ātri izveidot datortīklu bez kabeļiem

Ir visādi koka sūdiņi ar latvju rakstiem, kas vairumam ir apnikuši un cerams drīz pazudīs no aprites, bet ir arī mantas kur šo rakstu lietošanu var pieciest. Viena no šādām uzpariktēm ir jaunais Mikrotik Wirless Wire Gigabit !!! pieslēgums.

Strādā 60GHz frekvencē, vajag tiešo redzamību un attālums max 100-150metri. Nav jau protams Rīga – Liepāja pieslēgums, bet ko tad vairāk vajag gadījumos kad esi aizmirsis aizvilkt kabeli uz šķūni, bet tur pēkšņi arī nepieciešams internets. Tad nu uz praktiskas situācijas un dzīves piemēra izmēģināsim cik viegli vai sarežģīti ir visu sastellēt un vai tiešām it Gigabits (vienkāršoti runājot ātrāk nekā sola 5G internets 😀 ).

Ir dots attālums ~30 metri līdz blakus ēkai. Apdare ir pabeigta, bruģītis ir ielikts un pa tiešo kabeli vairs neieraksi. Tāpēc ņemam jauno Mikrotik Wireless Wire komplektu un sākam izpakošanu un uzstādīšanu.

Šis ir pirmais Mikrotik produks parastam lietotājam draudzīgā iepakojumā – bildes, apraksts, latvju zīmes. No šī var secināt, ka ierīcei jābūt viegli uzstādāmai un iedarbināmai vairumam teniski mazizglītotu pircēju.

Komplektā ietilpst izstrukcija, 2 ierīces, kas jau ir saslēgtas savā starpā bridge mode un viss kas nepieciešams no lietotājam pieslēgt kabeļus ierīcēm un pavērst tās vienu pret otru.

Ierīces montāžas komplekts – pati iekārta askētiskā wAP formātā, montāžas plate, montāžas gredzens un skrūves, statīvs, ja nu izdomā savienojumu uztaisīt noliekot ierīces uz palodzes. Nu un protams gigabit POE ar barošanas bloku.

Izmēģinājumam pirmo montāžu veicu ar savilcēm, turpat kur ir uzlikta pienākošā bezvadu interneta antena. Lūk arī atmaksājās tas ka uz jumtu izvilku divus UTP Cat 5E kabeļus (neaizmirstiet izdarīt to arī jūs).

Kabelis iesprausts un tā kā barošana tiek veikta caur PoE, tad nekādi papildus elektrības kabeļi nav jāvelk. Patīkami ka uz ierīces ir redzams arī savienojuma signāla stiprums, tādējādi montāžu var veikt “uz aci” bez papildus ierīču iesaistes.

 

Otrā galā uz šķūņa tas pats – pievelkam kabeli, pieskrūvējam plati, uzliekam ierīci un iespraužam kabeli. Interesanti bija pavērot kā uzliekot plaukstu uz ierīces signāls pazūd, bet nu neko citu jau nevar arī sagaidīt no savienojuma kas izveidots 60GHz frekvencē – tikai tieša redzamība, tikai 100-150 metri attāluma. Ierīču komplekts nāk jau sakonfigurēts ar un kas labi vairs nav default parole 🙂 Pieslēgšanās kā jau ierasti izmantojot winbox lietotni.

Šādi nu izskatās šķūnis ar gigabit pieslēgumu.

Bet šādi izskatās sintētiskie ātruma mērījumi izmantojot bandwidth test no ierīces uz ierīci. Pirmie 3 grafiki TCP protokola tests – sūtīt/saņemt/kombinētais – ātrums turējās 400-490Mbps robežās. Nākamie 3 testi – UDP protokols – kombinētais/sūtīt/saņemt – sasniedzu 996Mbps  (kombinētajā variantā 480 augšupielāde, 980 lejupielāde). Procesora noslodze ap 30-40%

Secinājumi – viss strādā kā bija solīts. 1h laikā ieskaitot visu kāpelēšanu pa jumtiem un ierīču monāžu tika izveidots reāls Gbps tīkla savienojums starp divām ēkām. Neko nekonfigurējām, nekādos settingos nelīdām, saspraudām visu kopā un strādā. Ātrums identisks kabelim, bet starp ēkām nekarājas nekādi makaroni, arī bruģis un mauriņš ir savā vietā.

Ideāls risinājums gan lai pieslēgtu šķūnim internetu, gan lai no blakus esošas mājas saņemtu internetu bez kabeļa vilkšanas pāri ielai.

Šis ieraksts tika publicēts Ekspluatācija, Iekārtojums, Viskautkas ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

30 Responses to Gigabits ar latvju rakstiem jeb kā ātri izveidot datortīklu bez kabeļiem

  1. Man arī ir Mikrotik SXT LTE karba. Viss strada perfekti “no iepakojumā”, tik drusc. jāpietaisa routes.

    Patīk

  2. Neslikts cipars 30m gigabitam…

    Patīk

  3. Uldis saka:

    Kabeli izloki cilpā, lai fasādes spraugā ieietu uz augšu. Fasādes un kabeļa savienojuma ābece, lai pie slīpajiem lietiem viss skaisti netecētu iekšā.

    Patīk

    • Uldis saka:

      lai to normāli izdarītu, šķiet, kastīti jāpārskrūvē uz dēļa vidu, lai cilpas zemākais punkts nav pie dēļu spraugas.

      Patīk

    • Ernests saka:

      Paldies par komentu.

      Tur vnk jāizlauž neliels kvadrāts (labajā apkšējā malā gaiši pelēks laukums) uz antenas mugurpuses un tad kabelis ieiet ierīcē no aizmugures un kabelis nerēgosies. Pirmā montāža bija testa , jo uz šķūņa vēl nāks aprīkojums un būs pārvietošanās.

      Patīk

      • KasparsKK saka:

        Vēlt tik ar kādu labu (not-cheap) 😀 krāsu jānokrāso pie šķūņa lai nelec acīs!

        Patīk

  4. em saka:

    šķūnī gan jau ka bija pievilkta elektrība. tad jau varēji apsvērt arī ‘powerline ethernet’.

    Patīk

  5. GN2 saka:

    Man īsti nav skaidrs, kāda mārrutka pēc šķūnī ir vajadzīgs nets 🙂 Nevaru iedomāties pielietojumu īsti.

    Patīk

  6. Ruks saka:

    Kāds tev internets, LMT, Bite, Tele2? Vai tur nav kādas problēmas ar savietošanu ar provaideru?

    Patīk

    • GN2 saka:

      Cik atceros (pč iepriekšējiem bloga ierakstiem) autoram nav ne viens no šiem 3, bet ltk optika “pa gaisu” no kaut kurienes netālu. Laikam ne pārāk oficiāls pieslēgums.

      Patīk

  7. GN2 saka:

    Forši, ka optika pieejama. Es jau esmu zaudējis cerību sagaidīt optiku esošajā adresē (privātmāja). Vienīgais kas ir noticis n-to gadu laikā ir kļuvis pieejams VDSL. Bet nu arī ne jau max iespējamais ātrums, jo centrāle ir tālu. Mobīlos operatorus neizskatu kā opciju, jo gribu stabilitāti.

    Patīk

  8. muldis saka:

    man izskatas pec kaimina (ne mana) majas 😀

    Patīk

  9. Jeblonskis saka:

    Izdot 400€ par kaukādu 30m gigabitu uz šķūni, tikai tapēc ka pauris pārāk debīls un neizprot tos ātrumus. Jā, tas ir latvieteļa cienīgi!
    Vel latvieteļi dara tā – nopērk lētāko plastmasas gabalu ar N2840 proci un lai jūtūbs nebremzē – paņem 500Mbps optiku.
    Dotajā gadijumā varēja savienot ar 100Mbps zem 100€, ar Nanostation Loco vai kautvai TP-linkiem (35€ gab.)

    Patīk

    • Ernests saka:

      pirmkārt šis komplekts eveikalos maksā 170EUR, tevis piedāvātais risinājums ar nanostation maksās vismaz 90 EUR (nopirkt 2 antenas) + konfigurācija ko jāzin kā uzlikt.
      otrkārt nekur nav teikts ka tas ir izmantojams tikai šķūnim – tikpat labi vienā galā ir optika, kuru jādabū pāri ielai bet kabeli nedrīkst pārmest – un ko tad? Pašam ir bijis dzīves piemērs – vienā dzelzceļa pusē tornis, otrā objekts kam jāpieslēdz – sanāk bija jātaisa radiolinks tikai lai padotu signālu pāri dzelzceļam, jo pāri nekādu kabeli mūžā nesaskaņosi.
      un trešais pats galvenais – rakstā ir stāsts par Gigabit savienojumu, nanostation visiem ir 100Mbit ethernet ports, kas nozīmē ka pat teorētiskie griesti ir 100Mbit/s. Jā aiz acīm jebkam parastajam, bet nu nav nanostation loco un wireless wire vienā produktu klasē.
      Nemaz nerunāsim par aizdirstām 5Ghz un 2.4GHz frekvencēm, kur tavi loco vienkārši lagos jo viss ēters aizķēzīts ar visu pēc kārtas.

      par the same…

      p.s. McBeton tu?

      Publicējis 1 person

  10. Jeblonskis saka:

    Youtube ātrāk spēlē ar to Gigabitu?
    Kaķu bildes kvalitatīvāk atveras?

    Patīk

    • Ernests saka:

      Lai vēl vairāk izdalītos žults sula, pateikšu ka šī linka izmaksas bija nulle eur. Savukārt tev joprojām jautājums – ko var dabūt no nanostation loco piedrazotā ēterā piemēram situācijā kad ir jāpieslēdz dažādās ceļa pusēs.

      Patīk

      • Maigurs saka:

        Parādi kā izskatās tie 60GHz. Nekad neesmu redzējis.

        Patīk

      • Ernests saka:

        Maigurs aka Jeblonskis.
        Es brīnos kāpēc tāda žults, īpaši redzot ka pašam kā gala iekārta ir uzstādīta Mikrotik ierīce (kautkur Lietuvas IP adrešu apgabalā) 🙂
        Lūdzu vairs nekomentē vai arī ja tiešām sāp, uzraksti privāti – varam aprunāties, apmainīties ar viedokļiem, bet šeit arī turpmāk tavi komentāri tiks dzēsti vai bloķēti.

        Patīk

      • Ernests saka:

        Kas vēl bez postā esošām bildēm nav skaidrs?

        Patīk

  11. ivars saka:

    es tik brīnos, ja riebjas tā viss – nu kāpēc jālasa un jāetērē laiks sev un citiem? Var tak vienkārši delfu komentārus palasīt vai mēģināt brīvo mikrofonu LR1 savanīt….
    Paldies bloga autoram, te ir daudz noderīgas pieredzes un, galu galā tieši lasot par visādiem vingrinājumiem, var saprast, ko vērts atkārtot un ko nē… man bija intersanti izlasīt, un saprast, ka to var izdarīt, bet vajadzēt man to nevajag.

    Publicējis 1 person

  12. Pauls saka:

    Laba štelle, tik man vajag jau 800m distanci…

    Patīk

  13. Fēlikss saka:

    Cik izmaksāja atļauja šīs iekārtas lietošanai uz tik augstiem GHz ? Jo skatos noteikumos, ka 60GHz ārpus telpas fiksētā variantā bez atļaujas nevar izmantot.

    Patīk

    • Ernests saka:

      VAS Elektroniskie sakari vēl domā ko atbildēt par attiecīgo iekārtu. Var teikt ka statuss ir “atļaut nedrīkst aizliegt” 😀
      Viss ir atkarīgs vai šo formulējam kā fiksētu āra instalāciju vai nē. Bet tā kā saimniecības ietvaros un ārpus žoga pat nestaro, tad neiespringstu.

      Patīk

  14. Oto Turks saka:

    Cerams viss turpinās kalpos godam! Cat5 UTP kabeļus neiesaka izmantot priekš PoE. Piemēroti ir Cat6 kabeļi, kam ir resnāka dzīsla. Bet tas tā..

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.