2017.gada apkures izmaksas joprojām zemas

Ja nav laika lasīšanai , tad īsumā tikpat 🙂

Apkures izmaksas var mērīt apkures sezonas griezumā, bet var arī gada griezumā, tādējādi iekļaujot arī karsto ūdeni nu un likvidējot dažādo apkures sezonu sākuma un beigu datumu ietekmi. Pagājis 2017.gads, gāzes skaitītāja rādījumi nodoti Latvijas Gāzei, šogad vasaras vidū noslinkoju un pāris mēnešus datus nefiksēju, bet kopumā no 1.janvāra līdz 31. decembrim nokurināti 1450m3 gāzes. Pie gada vidējās cenas 41,2 centi sanāk ka kopā apkure + karstais ūdens izmaksāja 1450*0,412 = 597,4 EUR . Vēl dēļ avansa maksājuma sanāk 27,4 EUR ietaupīt uz atlaides un gada beigās LG ir dabūjis 570 EUR. Tātad 47,5 EUR/mēnesī.

Iespējams teiksiet ka daudz, bet, jāņem vērā ka tas ir iekļaujot karsto ūdeni. Kā jau iepriekšējā gadā tika aprēķināts tie ir 50m3 gāzes ik mēnesi vienalga ir vai nav apkure. Tātat 50*0,412=20,6 EUR mēnesī vai 247,2 EUR tiek iztērēti par karsto ūdeni.

Kāds tad ir 2017.gada kopsavilkums? 570 -247 = 323 EUR/gadā par apkuri un 247 EUR/gadā par karsto ūdeni. Un dzīve visu gadu basām kājām pie +22 grādiem.

P.S. Protams nevaru nesalīdzināt savus ciparus ar paralēli tapušu koka karkasa māju ar siltumsūkni no bloga kokamaja.wordpress.com Māja būvēta gandrīz paralēli, skandināvu projekts ar labu siltumizolāciju. Izmaksu cipari identiski – gan apkurei gan karstajam ūdenim, tik ar vienu atšķirību, ka apkurināmā platība ir par ~ 35% mazāka. Kas arī ir likumsakarīgi, jo tie kas seko līdzi manas mājas tapšanas uzstādījumam, atceras ka būvēju māju kas ir par tiem pašiem 20-30% siltāka neka standarts pieprasa, lūk tas arī pierādās ar skaitļiem un faktiem.

Šis ieraksts tika publicēts Apkure, Ekspluatācija ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

9 Responses to 2017.gada apkures izmaksas joprojām zemas

  1. Dzintars saka:

    Nav jau ziemas, tāpēc arī zemas tās izmaksas.

    Patīk

    • Armands saka:

      Es gan tā neteiktu. Ir jau savi plusi pareizi un silti uzbūvētai mājai. Man 90m2 māja tajā pašā periodā patērēja 2800m3 gāzes, te arī salīdzinājums. Protams man sienas 40cm ķieģelis ar skaidu pa vidu 1954 gada izpildījumā, bet grīdas un jumts siltināts. Katls gan gāzes parastais.

      Patīk

      • Ivo saka:

        man liekas abos gadījumos korektāk būtu runāt par dabasgāzes m3 (apkures izmaksām) pret investīciju. ir pasīvās mājas, kur platība vairākas reizes lielāka un ikmēneša rēķini līdzīgi jūsējiem. viņi arī visiem stāsta cik lēti, bet par būvn izmaksām nemīl runāt. manuprāt 300 vai 600 par apkuri gadā nav principiāla atšķirība. pat 20 gados tie ir nieka 6000 eur par kuriem nekāds īpašais siltinājums nesanāk.

        Patīk

  2. Raivis saka:

    Ar granulām kurinot sanāk līdzīgi. Man gadā 4tonnas granulu, rupji 600eur, tātad 50eur/mēn. Māja nav siltināta, bloks 30cm gāzbetons. Kaimiņiem, kam siltināta, arī nav daudz mazāk uz vidēji 120kv.m. dzīvojamo platību. Iespējams gan, ka karsto ūdeni lieto stipri vairāk. Kopumā esmu vīlies, ka ar granulām nesanānk nemaz tik daudz ietaupīt, vai arī Tu savu māju esi pēc pasīvo māju standartiem uzbūvējis 😀

    Patīk

  3. Pauls saka:

    Man apkure, karsto ūdeni par decembri sanāca 107m3 gāzes. Tiko ievācos(oktobris 90m3).
    Māja 120m2 , vidēji 21,5 grādi. Vēl protams “spēlējos” ar automātiku, siltās grīdas visur. ,rekup.
    ar ir .85% strādā apmēram 50% laika. Nu tā apmēram…

    Patīk

  4. JanisB saka:

    Interesanti salīdzinājumam būtu saprast cik ūdens sildīšana būtu izmaksājusi ar elektrisko boileri. Gāzes oponentiem parasti jau tieši to arī nākas izvēlēties.

    Patīk

    • JanisB saka:

      P.S. nepielikās sava info par apkuri – man dzīvoklī ar personīgo gāzes katlu sanāk drusku zem 60 eur mēnesī (ieskaitot atlaidi maksājot par gadu). Bet tas ir ņemot vērā, ka gāze ir apkurei, karstajam ūdenim, kā arī ēst gatavošanai (gan virsma, gan cepeškrāsns). Pieskaiti vēl paradumus (kas nu galīgi nedraudzējas ar taupīgumu), ka patīk istabā 22-23 grādi, rudenī, kad it kā bez kurināšanas 20 vēl turētos, arī neskopojos un kurinu (šajā aukstajā vasarā man katls vienu vai divas reizes ieslēdzās jūlijā/augustā); tad vēl katru darba dienu 20-30min karsta duša. Pats katls jau ar no 2000.gadu sākuma, līdz ar to gan jau nav pats efektīvākais. Nu un, protams, pati māja jau ar nav nekāda energoefektīvā – nevar konkurēt ar jaunām būvēm.
      Ja jau taupītu, krietni vēl uz leju varētu nosist. kaut kādi 55-60 eur mēnesī par tādu komfortu visa gada garumā tiešām nav daudz prasīts.

      Publicējis 1 person

  5. Adaznieks saka:

    Ko ķiršenieks nolokojis savu blogu?

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.