Sildmūris pirtī

Ārā sals un sniegs pamīšus ar lietu un dubļiem, tāpēc kaļu plānus nākamajai siltajai sezonai. Apzvanīju dažus krāšņu un skursteņu mūrniekus un sapratu, ka tos var iedalīt 2 kategorijās – tie kas dzīvo pagājušajā gadu tūkstotī un tie kas prot tikai apmūrēt kamīna kurtuvi, bet varbūt vienkārši šobrīd ir nesezona un tāpēc vainu negrib runāt vai arī aiz nekā pa telefonu māca kā pareizi tad jādara.

Bet nu pēc liriskas atkāpes ķeramies pie pirts apkures risinājuma. Iepriekš jau rakstīju, ka interesē kurināt pirti un pie viena kautkā kurināt arī priekštelpu. Meklējot gatavas krāsnis neko jēdzīgu neatradu izņemot vienu variantu, bet arī tam ir risks, ka vasarā priekštelpā būs problēma dēļ liekā karstuma. Visi pārējie varianti tā vai citādi piesilda tikai pērtuvi. Tad nu atgriezos pie plāna B, krāsns pērtuvei + sildmūrīša bet nedaudz modificētā izpildījumā:

vasarā vertikālais šīberis vaļā un dūms uzreiz skrien augšā skurstenī. pārējā laikā vertikālais šīberis  ciet un dūms sākumā skrien lejā un tad pa labējo cuku augšā un skurstenī – rezultātā dūmgāzēm temperatūra krītas, sildmūris uzsilst = win-win situācija. Bonusā kreisais atvērtais kanāls, kas dēļ dabiskās vilkmes un gaisa apmaiņas paātrināti piesilda priekštelpu.

sarkanie bloki nodrošina papildus ugunsdrošību atdalot sildmūri no pārējās pirts koka karkasa konstrukcijas, stikla bloku rinda papildus nodrošina gaismas pieplūdi

Lūk sketchup ideja sildmūrītim (aizgūta no forumhouse) ar papildus kanālu gaisa cirkulācijai priekštelpā. Teorijā šādam sildmūrītim būtu jānodrošina, ka vasarā tas nedarbojas bet pārējā laikā dūmgāzes tiek laistas caur cukām tādējādi samazinot gan dūma temperatūru no 400-500 grādiem līdz 200-300 grādiem, gan akumulēto siltumu nododot priekštelpā un dušas telpā.

Summā rēķinos ka vajadzēs kādus 200 ķieģeļus kas samūrēti uz kanti. Un te interesantākā tēmas daļa – apzvanītie meistari pa ziemu vispār nekustās, savukārt pēc tam rinda. Par cenām pat īpaši nerunā, tik min cenas 40-60eur/m par skursteņa cuku.

Varbūt ir kādam jēdzīgi krāšņu mūrnieki ar adekvātu attieksmi?

Jā un kamēr vēl nav uzmūrēts, laipni lūgti komentāri par tēmu kā man viss dūmos vai izjuks, bet tikai ar pamatojumu dēļ kā 🙂

Šis ieraksts tika publicēts Pirts, Projektēšana ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

19 Responses to Sildmūris pirtī

  1. laim0nis saka:

    Aprunājies ar Māri no http://www.kaminiplus.lv (https://daru.lv/lv/maris-goldbergs) vai Arnoldu (http://www.abc.lv/raksts/arnolds_strazdins) 29235464.
    Māris man mūrējis neko nav, taču no pieredzes ar dzīvojamās istabas kamīnu (kurtuve + apdare) un centrālā putekļu sūcēja sistēmu, esmu ļoti apmierināts ar attieksmi un servisa kvalitāti. Arnolda vīri man mūrēja āra kamīnu un dūmeni. Arī viss labi.

    Publicējis 1 person

  2. Tas kas uz jumta saka:

    Nevajag 100gb uguns izturīgos ķieģeļus?

    Patīk

  3. Cip saka:

    Liec abus šīberus horizontāli. Vertikālais ar laiku aizaugs un nebūs izkustināms.

    Patīk

  4. ek saka:

    imho, passīvajā cukā vajag ventilatoru, lai silto gaisu lēni dzen uz leju. citādi ziemā sildīsi griestus.

    Patīk

  5. Bum saka:

    No senu laiku teorijas labais tonis skaitījās, ka cuka strauji nemaina izmērus, virzienā uz skursteni pamazinās. Pēc shēmas izskatās, ka pieslēgums ~D120, tālāk paplašinās uz ķieģelis reiz pusīte, tad šaurianās uz pusīte x pusīte, kāda iecere kupolam un kā plānots tīrīt vidējo cuku?
    P.S. Nevienu krāsni neesmu uzbūvējis, tikai muldu.

    Patīk

  6. Andis saka:

    Vertikālajam šīberim nav ne vainas, noteikti nekas neaizaug, ja iztīra ieres reizi 2 gados. Arī par tiem pūtējiem nekādas loģikas, jo tad teorētiski neviena siltumkrāsns nedarbotos bez tāda.

    Publicējis 1 person

  7. Guncha saka:

    Sveiks!
    To ka viss “darbosies” ar malku – tas ir izlemts un punkts.
    Elektrība?

    Patīk

  8. Jānis saka:

    Realizēju šādu sildmūrīti savā pirtī. Tikai bez atvērtā kanāla. Mūrēju pats, pēc darba pa vakariem, lēnu garu – ja nemaldos laiku aizņēma divas nedēļas. Strādā viss labi, kurinot pirti pie mūrīša nevar roku turēt. Pie vertikālā šībera iestrādāju tīrāmo lūciņu, lai nepieciešamības gadījumā varu iztīrīt. Arī tagad, siltā laikā dūmgāzes laižu caur mūrīti, jo karsts sildmūris labi izžāvē pirti pēc pēršanās (esmu uzstādījis tvaika ģenerācijas pirts krāsni). Esmu apmierināts ar šo risinājumu un varu droši ieteikt to citiem. Ja vēlaties redzēt un iedvesmoties klātienē – laipni aicināti uz Dobeli.
    P.S. Vēl savā pirtī esmu realizējis nestandarta siltināto grīdu izpildījumu – grīdas flīzes uzlīmētas pa tiešo uz ekstrudētā putupolisterola. Efekts tāds, ka kurinot pirti, siltais gaiss izssilda flīzi un pēc kāda laika grīda kļūst “silta”, ka patīkami ar plikām kājām pa to staigāt.

    Publicējis 1 person

  9. Agroapgade saka:

    Šis raksts man bija ļoti noderīgs. Paldies, ka dalaties informācījā.

    Patīk

  10. Lauris saka:

    Sveiki! Vai šo ar sildmūrīša sketchup failu varētu padalīties ? Pats kaut ko līdzīgu plānoju.

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.