Koka karkasa apšūšana ar kokšķiedras plātnēm Steico Protect

Saimniecības ēka ir koka karkasa, kā rezultātā samērā ilgi tika domāts par to kādā veidā veidot gala apdari – vai līdzīgu mājai ar apmetumu, vai vienkārši apšujot trīnītī ar dēli. No izmaksu viedokļa darot pamatā visu pašam baigās starpības nav un visu pamatā noteica vizuālais un to kā tas sader ar apkārtējo vidi. Beigās izlēmu, ka veidošu identisku mājai – tātad apmetums “biezpiens”.

Šeit nu rodas problēmas – tipiski koka karkasu apšuj ar OSB strukturālai noturībai un dēli trīnītī pa virsu, savukārt apmetums uz OSB neturas, un tad nu jāveido pīrāgs -OSB+vate/putuplasts 30mm un tad apmetums. Saskaitīju kopā darba operācijas, pozīcijas un izmaksas, un sapratu, ka kautkas šai būvē jāmaina.

Izlēmu, ka taisīšu 2 veidu sienas – gar ugunsmūri sienas apšuju ar OSB plātnēm un viss (tur tāpat nenokļūs nokrišņi un OSB nebūs iemesla uzbriest). Ja kautkas ar laiku bojājas, tad vienmēr var uzsist papildus kārtu OSB vai saplākšņa. Šādi mēs iegūstam max lētu sienu komplektā ar strukturālu noturību visai būvei.

Lai kautkāds mitrums nelien no apakšas konstrukcijās pa visas ēkas perimetru piestiprinām skārda lāseni un tikai pēc tam tiek veidots sienu apšuvums.

Ja kāds arī sasparojas darboties viens, tad no manām sajūtām 12mm OSB lielās loksnes ir max ko var jēdzīgi viens pats nesāt, savukārt lai uzskrūvētu loksnes 2 stāvos pietiek piestiprināt šādi 2 dēļa atgriezumus – tie palīdz noturēt loksni un neļauj tai noslīdēt zemē.

Fasādes sienas savukārt veidošu pēc standartizētas STEICO Protect sistēmas http://www.videstehnika.lv/uploads/steicoprotect_knauf_de_warm_wand_natur_s_02_2012.pdf – kokšķiedru plātne ar parasto plānā apmetuma kārtu.

Kāpēc konkrēti šīs plātnes nevis kautkas cits? Jo tikai šīs Steico Protect ir ar standartizētiem mezglu risinājumiem un normatīviem, tātad pēc pāris gadiem nebūs pārsteigumi, ka kautkas pūšas vai lobās. Šeit gan jāmin būtiska lieta – viena pati kokšķiedru plānte (jebkura ražotāja) NAV kakrasu saturošs elements un obligāti karkasam jābūt atgāžņiem, vai no iekšpuses apšūtam ar latojumi/osb vai citu strukturālu risinājumu.

Ja kādam liekas OSB 3eur/m2 ir daudz lētāk kā STEICO Protect 10eur/m2, tad neaizmirstam, ka lai uz OSB uzvilktu dekoratīvo apmetumu tāpat būs jāsiltina ar 30mm vati, kuru būs jāpielīmē ar līmjavu pie OSB un jānodībeļo. vēl lai tas viss turētos uz OSB vajadzēs speciālu grunts koncentrātu, nu un protams darbs. saskaitām osb+vate+līme+dībeļi+darbs un iegūstam virs 10EUR/m2

Plātnēm ir gropes frēzējums pa visu perimetru un tādējādi, nav obligāti lai malas trāpa tieši uz statni – sanāk praktiski bezatlikumu montāža. Kā arī šīs plātnes atšķirībā no analoga tirgotāja ir viendabīgas nevis salīmētas no divām 25mm plātnēm.

Lai novērstu jebkādu risku, ka ar laiku kokšķiedrā nokļūst mitrums kaut vai no tā paša sniega, pirmo rindu sāku ar putplasta loksni, kas nostiprināta uz horizontāli iestrādāta dēļa.

Uz stūra kur nav vietas lielajam atgāznim, tiek veidots “mazais”, kas pie viena papildus balstīs durvju aili.

Tālāk neliela pauze, jāsagaida logu un durvju montāža, lai var fasādes plātnes smuki pielaist loga malām bez tālākas papildus elementu iestrādes.

Šis ieraksts tika publicēts Būvniecība, Saimniecības ēka, Sienas ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

14 Responses to Koka karkasa apšūšana ar kokšķiedras plātnēm Steico Protect

  1. būvētājs saka:

    Nezinu cik korekts un objektīvs ir šajā rakstā minētais eksperiments ar Isoplaat un Steiko – vai kāds ir kaut ko līdzīgu mēģinājis LV? http://xn--d1ahabdeeoeo2a7a.xn--p1ai/plity-izoplat-chto-eto-takoe-i-kak-ix-primenyat/

    Patīk

    • Ernests saka:

      Ja grib vilkt virsū dekoratīvo apmetumu, tad papīri un standarta mezgli pieejami tikai Steico protect, pārējiem tikai tirgotāji stāsta ka var.
      Ja taisa apdari ar ventilējamo fasādi trīnītī, tad der +- jebkura spundēta plātne sākot no 25mm biezuma.

      Patīk

  2. Raivis saka:

    Pēdējā bildē redzu stabu, kas balstīts uz betona stabiņa. Kā Tev šķiet, vai tas ‘metāliskais veidojums’ starp koku un betonu noturēs stabu vietā? man aktuāls jautājums, būvēšu auto nojumi, stabiņi jau sabetonēti, bet neredzu veikalos neko, kas radītu ticību kārtīgai koka staba nostiprināsānai uz betona stabiņa. Ja stabs nolems vērpties, tad šī balsta kurpe noteikti to neatturēs, man tā šķiet…

    Patīk

  3. ivars saka:

    Paldies, interesanti! Es ar tā kā izlēmu mūsu karkasa būvei likt kokšķiedras plati (25 mm vai 40) + dēļus trīnīti, tā kā labi redzēt vēl kādu piemēru dabā (piņķu pusē arī daži apskatāmi).
    Bet jautājums ir – vai kāds ir izurbies OSB un kokšķiedru plātņu atšķirībās? Raksti augstāk – =+/- jebkura spundēta plāksne….
    No tā krievu bloga saprotu, ka OSB ārpusē karkasa konstrukcijai nebūt nav labākais risinājums – maza tvaika caurlaidība, kas nepieciešama ārējā siltinājuma pusē? Mūsu klimatam neesot piemērots (rekomendē attiecīgi kontinentālos klimatos – kā RUS vai ASV lielākā daļa, kur to masveida redz). Skandināvi arī šķiet ar OSB koka konstrukciju ēkās neaizraujās…. Ir viedoklis?
    Paldies par ierakstiem (iedrošinoši!) un veiksmi darbos!

    Patīk

    • Ernests saka:

      Osb pluss pār kokskiedru ir tas ka tas ir konstruktivais elements – var nelikt atgazņus. To var likt telpas iekšpusē ka tvaika bremzi un no ārpuses apšūt ar kokskiedru.
      Rbb ir interesants konstrukcijas pīrāgs, ko apsvērt – trinitis, vertikalas latas, kokskiedra 25, karkass 200/250, horizontals latojums solis 300, kokskiedra 50, apmetums uz sieta. To visu aizpush ar ekovati.
      Man tur prasas vel atgazhni, bet citadi es sev koka karkasu shadi veidotu.

      Patīk

      • ivars saka:

        Paldies!
        Manā gadījumā, par cik sūtu gatavu koka konstrukciju (tikai konstrukciju), atgāžņi un stiprība jau ir rēķināta un paredzēta koka konstrukcijas projektā, līdz ar to osb no šī viedokļa nav aktuāls. Attiecībā par osb kā “tvaika barjeru” – nu kā tvaika plēve jau šamais tāpat īsti nedarbojas, tā kā vienu pašu laikam tāpat nav korekti likt (+ vēl savienojumi nebūs precīzi un hermētiski…)?

        Patīk

    • Celtniecība saka:

      Man šķiet ka šie materiāli nav diži izturīgi pret mitrumu.

      Patīk

      • Tas kas uz jumta saka:

        Rudenī uzliku jumtu ar rbb 25mn kokšķiedras plāksnēm ar spundi. Bija kādas 2 nedēļas lietus, nekāda vaina, 2mm mitrs, pēc tam sauss. Tagad kad ir izžuvusas pavisam, ir tie max 2 mm sprauga spundes vietā, kas arī ir rakstīts pie tehniskajiem datiem, ka tā staigā. Ar spundi liekot plāksnes, man bija atgriezumi tikai pie jumta augšas korītē aptuveni 8 cm no plāksnes un kādi 40 cm no pilnas plāksnes, viss pārējais izmantojams, jo kā teica Ernests, var sākt nākamo rindu ar iepriekšējās atgriezumu.
        Kopumā, ir tikai labas rekomendācijas par kokšķiedras plāksnēm ar spundi.

        Patīk

  4. Zintis saka:

    Raksts ļoti noderīgs un plus vēl komentāri rada lielāku izpratni. Tieši meklēju informāciju par jumtiem un uzgāju šo, tas nekas, ka diezgan sens raksts, bet info noderīga!

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.