Civilās aizsardzības objekts Nr.1 jeb virszemes pagrabs

Lai arī neesmu paranoiķis un neesmu par fiziska spēka lietošanu, tomēr reizēm informatīvās plūsmas “ziņas” rada neomulību – to kautkur kādu uzlaiž gaisā, to kārtējo reizi blakus valsts veic plašas kara mācības. Tāpēc fonā ik pa laikam palasu varabungas un tur esošos ierakstus par situāciju kāda tā ir un ko mēs paši varam sev palīdzēt. Šādiem te pašpalīgiem pat ir termins gatavnieks (prepper).

Secinājumi – Jau iepriekš blogā bija ieraksts par virszemes pagrabu, bet nu sāku šim pasākumam tuvoties ne vien idejiski, bet arī oficiāli – komplektā ar izmaiņu projektu saimniecības ēkai, taps vēl viens projekts vienkāršotā kārtā, par virzemes pagraba izbūvi. Kāpēc pagrabu? Jo dzīvojot tikai 3km attālumā no NATO bāzes var justies droši, bet jāapzinās ka X stundas gadījumā jāatrodas patvērumā līdz evakuācijas spēku ierašanai.

food-storage-in-undergroung-cellar

Bet nu no lirikas uz tehniskiem aspektiem::

Pēc papīriem lielais projekts nav vajadzīgs, ja tiek būvēta mazēka līdz 25m2, pietiek ar saskaņojumu uz plāna vienkāršotā veidā. Tad nu esmu brīvs izpausties ar pagrabu platībā līdz 25m2. Skaidrs ka tik lielu nevajag, bet cik tad lielu vajag? Kādu izmēru izvēlēties, 3×6, bet varbūt 3×5 vai tikai 3×4, viena telpa , bet varbūt divas. Griestu augstumu taisīt tā lai nesistos ar pieri (1,90m) , vai tomēr augstāk?

Skaidrs ir sekojoši priekšnosacījumi:

  • platuma ierobežojums – max 3m, garums vienalga.
  • ieeja no gala sienas stūra
  • nav saimniecības, kur audzēt lielus apjomus, nav arī daudz ēdāju, kam būtu nonstopā jātaisa ēst
  • gribu glabāt gan ābolus gan dārzeņus gan burkas – tātad vismaz 2 temperatūru/mitruma režīmi?
  • iedziļināties gruntī var kādus 0,5m

Kādi būtu ierosinājumi?

P.S. A dārza sūkni ar visu spici pagrabā drīkst būvēt iekšā? Tad atkristu šī agregāta montāža un demontāža katru sezonu.

Šis ieraksts tika publicēts Pagrabs, Projektēšana, Pārdomas, Viskautkas ar birkām , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

12 Responses to Civilās aizsardzības objekts Nr.1 jeb virszemes pagrabs

  1. Man nešķiet racionāli pamatot pagrabu ar potenciālo resursu nepieejamību bruņota konflikta gadījumā. Tāpēc, ka atrodies principā blakus objektam, kura iznīcināšana būtu viena no galvenajā prioritātēm. Labākais plāns tādā gadījumā ir pamest attiecīgo vietu.

    Patīk

    • Ernests saka:

      Nu tā civilā aizsardIbas objekta piesaukšana ir aiz ausīm pievilkta 🙂
      Skaidrs ka sēdēt pagrabā mēnesī bezcers un glabāt produktus arī, bet ja nu kas notiek tad vismaz ir patvertnes kur neuzkrītoši jumts uz galvas

      Patīk

  2. Es taisītu virszemes noliktavu ar labu siltinājumu. Uzkarinātu gaisa siltumsūkni, lai tas uztur vienmērīgu temperatūru, bet mitruma nodrošināšanai uzliktu gaisa mitrinājumu ar noteiktu % iestatījumu. Domāju, ka izmaksu ietaupījums atsvērs enerģijas patēriņu klimata uzturēšanai + klimats būs daudz stabilāks.

    Patīk

  3. Ivars saka:

    tikko biju izstādē Māja (nav vērts iet, ja kas…), bet viena lieta, kas iekrita acīs pie ieejas (tur ja kas var pa brīvu iet) bija tādi gatavie pagravi – kjipa kā septiķa tvertne, tikai attiecīgā izmērā, ar trepītēm apmērm laikam sanāk gandrīz zem zemes vai ar nelielu uzkalniņu, kubatūravai nebija 12m3? cenu gan nepajautāju, bet iespējams, visu sarēķinot sanāk ātrāk un maksā apmēram tikapt..ekopagrabs.lv

    Patīk

  4. Ivars saka:

    nu pa lēto nav, bet nu vismaz vienkārši.

    Patīk

  5. Bum saka:

    Ja plāno glabāt augļus un dārzeņus, katram vajag nodalītu telpu, galvenokārt, tāpēc, ka augļi uzsūc dārzeņu aromātu un zaudē garšu. Atšķirīgi mitrumi un temperatūras skan jau skaisti, bet lai to nodrošinātu.
    Par izmēriem, to jāmeģina aptvert, cik labumus gatavo rudenī noglabāt, piemēram, viena telpiņa kur pāris kastu kartupeļu, pa bišķim vienu, otro, trešo dārzeņu, otrā pāris kastītes ar āboliem, un kaut kur burku plaukts(i).

    Publicējis 1 person

  6. gzx saka:

    uztaisi pagrabu divos stāvos. Būs gan dažādas temperatūras, gan mitrumi un zemes platību neaizņems lielu. Visu ko izros uzber pa virsu kā kādreiz taisīja, tikai toreiz akmeņu velvi taisija, bet ideja saglabājas.

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.