Terases dēļu stiprināšana ar slēpto montāžas paņēmienu

Terases dēļus ir iespējams piestiprināt pie karkasa divos veidos – standarta ar 2 skrūvēm pieskrūvējot no augšās caururbjot terases dēli vai slēpti izmantojot speciālu montāžas elementu.

Pirmajā gadījumā jāizmanto nerūsējoša tērauda (A2 vai ja kautkur pie ūdeņiem A4 klase) skrūves. Lai pieskrūvētu 28/32mm biezu terases dēli jāizmanto vismaz 5×70 skrūvi – šādas skrūves, kas ir speciāli paredzētas terases dēļiem maksā sākot no 10centi/gab līdz pat 20centi/gab par Sigha L-GoFix MS vai Spax-D skrūvi. Vēl ražotāji iesaka starp terases dēli un karkasu likt starplīku – cena ap 2 eur/metrs. Otrajā gadījumā Dielenfix montāžas elements kopā ar skrūvēm maksā ap 50 centi/gab. Ja saskaita visu kopā, tad 25m2 terases dēļu piestiprināšana pie karkasa ar soli 50cm izmaksā 200 – 500 EUR tikai par speciālām skrūvēm vai montāžas elementiem.

Protams iespējams izmantot biezākus dēļus un tad arī lielāks attālums starp karkasa brusām, bet tāpat sanāk daudz. Ko tad darīt?

Variants Nr.1 – cinkotas skrūves. Kombinācijā ar spiedienimpregnētajiem dēļiem – NĒ. Jo lūk šādi izskatās cinkotā dzeltenā skrūve kas izskrūvēta no spiedienimpregnēta dēļa pēc nepilna gada būšanas zem nokrišņiem. (Par bildi paldies kaimiņam)

img-20160908-wa0000

Variants Nr.2 – aizvietojam slēptās montāžas specelementus ar 9mm laminēto saplāksni, un skrūvējam klāt ar 3,5x30mm skrūvēm. Salplākšņa izmaksas uz visu terasi ap 15EUR, saplākšņa sazāģēšana 40x220mm gabalos ap 25EUR (ja vienojas par labu zāģēšanas cenu), skrūves uz visu terasi ap 20 EUR, kopā 60-70EUR.

img_20160911_093324

Pirms saplāksni izmantot, visas malas nokrāsot vainu ar krāsu, vai to pašu terases eļļu – tas nepieciešams, lai mitrums nebriedinātu saplākšņa malas.img_20160911_112141

Saliekam līstes uz karkasa , tā lai tas nosedz pusi no nesošās sijas.

img_20160911_130741

Uzmanīgi uzliekam dēli un ar zīmuli kantē atzīmējam vietas, kur ir saplāksnis.

img_20160911_130337

Apgriežam dēli otrādi un skrūvējam finiera sloksnes klāt ar vismaz 3 skrūvēm pa atzīmēm. Skrūvju garums mazāks nekā dēļa+saplāksnis biezums. Tā kā skrūves ir nelielas, tad malējās skrūves skrūvējam ap 1cm no ārmalas.

img_20160911_114920

Apgriežam dēli otrādi, ieliekam dēļu spraugā distanceri (manā gadījumā divi 2,5mm biezi leņki = 5-5,5mm sprauga) un piespiežam dēli klāt. Sanāk ka finiera viena puse aiziet zem iepriekšējā dēļa un tiek iespiesta.

img_20160911_122443

Tālāk ar spēku un spīlēm/savilci vai kā citādi piespiežam dēli cieši klāt un finiera ausi pieskrūvējam pie karkasa. Ja skrūvi skrūvē vismaz 1cm nost no dēļa malas, tad pieliekot nākamo dēli skrūve tiek nosegta.

img_20160911_200840

Pēc pusotrām dienām 200 pieskrūvētām saplākšņa līstītēm un 1000 iztērētām skrūvēm, tas viss pasākums sāk izskatīties šādi. Čakars nenormāls. Man pat ir aizdomas ka jo garāks dēlis jo lielāks čakars, un ja nedari pats bet strādnieki par samaksu, tad neko daudz uz šo neietaupīsi (vai nenopelnīsi), jo nu ir BAIGI darbietilpīgs pasākums salīdzinot ar skrūvēšanu dēlim cauri. Toties ir viens liels pluss – dēlis nav sacaurumots, tātad mazāk vietu kur pūt. Un pat ja pēc pāris gadiem karkass nopūst tad dēļus var demontēt un uzskrūvēt pa jaunam.

Vēl par spraugas lielumu – gudrās vācu grāmatās rakstīts, ka spraugai jābūt vismaz 5% no dēļa platuma, manā gadījumā tas būtu 7mm. Es liku 5mm, jo reāli tie ir kautkur 5-6mm – ne visus vienmēr var pietiekoši saspiest, kā arī man karkasam solis ir 50cm, tā kā tur dēlim nav kur locīties, tikai tik daudz cik uzbriest.

Ja kādam ir vēlme un interese te var palasīt EUROTEC skrūvju ražotāja ieteikumus terases būvei. de-terrassen-gartenbau_03-2016 Ja meklējat Eurotec skrūves, tad pameklējiet FORCH skrūves terasēm – būs tās pašas (tas ir redzams gan katalogā gan visos režotāja deklarācijas materiālos) tik par dažiem centiem/gab lētākas.

Vai 9mm saplāksnis spēj to visu noturēt? Es domāju ka jā, un Jurijam katlakalnā ir vismaz gada pieredze šāda risinājuma ekspluatācijā – neesot nekādas vainas. Un galugalā ,ja pavasarī būs puse terases nost no stiprinājumiem, tad nopirkšu tās dārgās neržas skrūves un pieskrūvēšu dēļus no augšas un miers.

Šis ieraksts tika publicēts Būvniecība ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

25 Responses to Terases dēļu stiprināšana ar slēpto montāžas paņēmienu

  1. ugisk saka:

    Prieks redzēt, ka ir pacietība. 🙂 Vai ieliksi foto ar pabeigtu terasi? Vai tev būs terasei kāds jumta pārsegums? Ja būs, kāds risinājums padomā?

    Patīk

  2. KK saka:

    Pirmais terases dēlis paiet zem loga profila? Starp profilu un dēli ir kaut kāds blīvējums?

    Patīk

  3. MrKAA saka:

    Labs risinājums ar tiem saplākšņiem!

    Patīk

  4. piča saka:

    baigi mazās tomēr tev tās atstarpītes sterp dēļiem. bet tā forši – vienīgi ņemtne laikam baigā ar tiem finieriem sanāk. nebija vieglāk lāgām blakus skrūvēt perforētu leņķi visā garumā un ta caur to no apakšas klājumu?

    Patīk

  5. Kristiāns saka:

    Tās mazās skrūves attiecīgi ņēmi dzeltenās?

    Patīk

  6. Guncha saka:

    Tas čakars ar to finieri ir dēļ dizaino? Vai dēļ tā, ka dzeltenās skrūves nokrišņu ietekmē norūsē?

    Patīk

  7. Kristiāns saka:

    Domāju, ka izmaksas uz skrūvēm neatsver čakaru. Šeit galvenais uzsvars uz dizainu, jo nebūs tā kā vairums terašu un kāds var uzjautāt – kad Jūs domājiet pieskrūvēt tos dēļus 🙂

    Patīk

  8. Elmārs saka:

    Es pareizi saprotu, lai nomainītu vidēji dēli, tev būs viss no malas jānoņem? o.O

    Patīk

    • Ernests saka:

      Kāda būtu vajadzība nomainīt vienu dēļi no vidus ?

      Patīk

      • iv saka:

        …cerams nekāda, bet man pēc 9 gadiem uz balkona, kur ir laikam (necēlu pats) dēļu klājs 40×70 zem spiediena impregnētie, “pēkšņi” (gadu divu laikā) divi dēļ (ne blakus esoši) strauji sapuva, pārējie ir vēl pilnīgi normāli. Pieņemu, ka konkrētaji dēļu kravai piemesti klāt divi vienkārši nokrāsoti ar impregnējamo vai kāds cits līdzīgs feils…, no sērijas – divi pietrūka un kāds ar otu nostrādāja, tā vietā lai speciāli meklētu kaut ko.
        Tā kā ir svarīgi kur pērc un jābūt pārliecībai ko ieliek. šajā gadījumā liekas, ka nebūtu jābūt šādai problēmai.

        Patīk

  9. studd saka:

    Kā būtu tos terases dēļus vienkārši pielīmēt?

    Patīk

  10. Atbalsojums: Koka ventilējama fasāde – Ķiršuparks

  11. estonian saka:

    nu pa lielo jau smuki, un ja hobijs sakrīt ar iespējām, tad viss kārtībā, es taisiju tearsi, sibirijas lapegle eļots 2x no visām, pusēm, un skrūvēju ar keramiskā pārklājuma skrūvēm, tādas zaļas, .. nav A2, bet funkciju pilda visnotaļ teicami, .. jā vienīgi srūves no augšas .. ja par dizainu iet runa, tad te ir liels + vēl bezskrūvju variants ir frēzētas gropes dēļu sānos un t veida stiprinājumi, bet pie mums ir prob ar šādiem dēļiem. speciāli jāpasūta, un ne kuram katram kantorim gribēsies 4pusīgo pārštelēt ar vēl 2 ripām priekš 30 dēļiem.

    Patīk

    • Jānis saka:

      Nesen pirku lapegles dēļus trustimex.lv, tur viņi piedāvāja šim apjomam arī iefrēzēt šīs garenrievas sānos priekš stiprinājumiem. Pārdeva arī metāla stiprinājumus (0.40Eur gab., kur abi gali ir uzlocīti augšā un ievietojas blakus esošo dēļu frēzējumā un skrūve pa vidu), kas protams ne tuvu nav tādās izmaksās kā šeit minētās par finierīša loksnītēm. Cik nu izdevās atrast, ir vēl arī citi kantori ar slēptajiem stiprinājumiem, gan plastmasas, gan metāliskie, vidēji cena ir ~ 0.5 Eur par vienību, kas galīgi nav lēti, bet pa skaisto : ) (PATA; rozman, bohmans-dlh…)
      Lielāks izaicinājums par stiprinājumu piemeklēšanu, bija vispār atrast gludus terases dēļus

      Patīk

  12. Ivo saka:

    Nu sorry….
    1- skrūves paslēptas no nokrišņiem….. Ietināt tās maisiņā ???
    2- saplāksnis terasē…..??? Malka starp terases dēļiem un karkasu ???

    Patīk

  13. Orests saka:

    Pilnīgi neko nevar saprast! Bildes, kurām vajadzētu ilustrēt nejēdzīgo darbību aprakstu, visu vēl vairāk samudžina. Ne tikai terase ir jādemontē, bet arī māja!

    Patīk

  14. Ritvars saka:

    Kā turas? 🙂 Nu ir kāds laiciņš pagājis un iespējams jau ir kādi secinājumi, ko varēja darīt savādāk?
    Papildu tam īsti līdz galam nesapratu cik dziļi kartona veidnes zemē iesēdināji un cik virspusē atstāji? Un vēl par tām skrūvēm pāļos – vai liktu kādu lielāku būvi uz tāda, piemēram, šķūni/saimniecības ēku? Vai varbūt tomēr labāk iebetonēt kaut ko šāduhttp://www.dhcsupplies.com/resize/Shared/Images/Product/EPB44-Elevated-Post-Base/simpson_epb.jpg?bw=500&bh=400

    Paldies – diktām interesanta lasāmviela!

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.