Ūdens dārzā un zālāja laistīšana

Būvdarbu laikā laistīšanai izmantoju 19mm dārza laistāmo šļauku. Lai arī uz šļūtenes rakstīts, ka nemet cilpas realitātē 25 metru šļauku staipot apkārt sanāk regulāri locīt vaļā krokojumus. Nu un protams 25 metru caurule zem spiediena ir smaga – tādu velkot pa svaigu zālāju paliek pēdas.

Tad nu plānojot zālāju tika izlemts, ka maksimāli jāatsakās no šļaukām, par labu pazemes ūdens piegādei uz noteiktu vietu. Veicot konsultācijas ar speciālistu dārza laistīšanas sistēmās (paldies Edgaram par konsultācijām) un sekojot līdzi automātiskās laistīšanas sistēmas izbūvei pie kaimiņa sapratu, ka dārzā nepieciešams veidot 3 veidu laistīšanu:

  • laistīšanas punkti – hidranta tipa pieslēguma punkti – vietas kur pieslēgt šļauku vai karcher
  • pilienlaistīšana – līnijveida elementiem – tūjas gar žoga perimetru, puķu dobes noteiktās vietās utt
  • automātiskā vai manuālā zālāja laistīšana – sprauslas veida laistītāji, piemēram HUNTER MP Rotator

Laistīšanas punkti – lai nav pa visu dārzu jāstaipa garas šļaukas, labāk tās ierakt zem zemes – ierokam  PP ūdensvada caurules D25 un izvadu vietā uzliekam hidrantus.

claber

Šāds risinājums ir foršs, tikai ir viens potenciāls trūkums – hidranta ķīli dēļ spiediena sistēmā ir pagrūti ievietot, plus ķīlis ko sprauž iekšā regulāri kautkur noklīst. Bet tam ir risinājums – Gardena pieslēguma punkts – nekādu ķīļu, bet gan uzreiz iebūvēts parasts ātrais šļaukas pieslēgums ar autostop funkciju. Pie tam integrēts vāciņš, lai kad netiek izmantots, izvads tiktu noslēpts.

IMG_20160629_222622

Pilienlaistīšana- viss samērā vienkārši – viens pilināšanas caurules posms var būt līdz 80 metriem garš. Aizvelkam PP ūdensvada cauruli līdz žoga malai, kur tālāk pievienojam speciālo caurumoto pilienšļūteni, lai netaisītu ntos izvadus tad ar trejgabaliem uztaisa atzarojumus uz vajadzīgām puķudobēm vai tūju rindai. Caur pilienšļaukas metru iztek 2 l/stundā.

pielienlaistisana_001z[1]

Zālāja laistīšana –  šeit ir daudz un dažādu variantu – sākot no tiem pašiem hidranta ķīļiem, kuros iesprauž laistītājus, līdz pusautomātiskiem/automātiskiem risinājumiem ar pop-up sprauslām.

Pazeme_1[1]

Sprauslas ir dažādas, un atkarībā no radiusa vai sektora, cik tās nosedz ir arī dažāds patēriņš, tāpēc domājot par laistīšanu ar sprauslām pirms vēl ko sāk plānot noskaidro cik liela ir ūdens ražība. Bet nu par to kā tas top un par ko ir jāpiedomā būs nākamajā rakstā.

P.S. Bet ko darīt ar ieraktām caurulēm ziemā, lai tās nesasalt un nesaplīst? Tā kā laistīšana tiek izmantota tikai vasaras sezonā, tad uz ziemu caurules nepieciešams izpūsts ar gaisa kompresoru. Šādi darot, caurules nav jārok zem sasalšanas līmeņa, bet pietiek ierakt kādus 10-15cm zem auglīgā slāņa līmeņa (es raku caurules lāpstas dziļumā).

Šis ieraksts tika publicēts Labiekārtošana ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

5 Responses to Ūdens dārzā un zālāja laistīšana

  1. MrKAA saka:

    Pieslēguma punkts izskatās labi! Viņam ir ārējā 3/4, tas nozīmē ka ar D25mm PP standarta kompresijas pieslēgumu var pa taisno bez papildus pārejām?

    Patīk

  2. rickurators saka:

    Par aizsalšanu – man jau gadus četrus apmēram lāpstas dziļumā ieraktas caurules turas pat bez īpašas izpūšanas ar gaisu – vienkārši nogriežu ūdeni un notecinu cik nu iztek, un miers. Cik noprotu, melnajām plastmasas caurulēm plīšanas risks dēļ sasalšanas ir zemāks, nekā, piemēram, kapara.

    Publicējis 1 person

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.