Dībeļa izvēle siltināšanas sistēmai

Šoreiz pieskaršos dībeļu jautājumam porainos materiālos un kā atrast optimālāko izmaksas – siltuma zudumu variantu.

Sākumam jāsaprot ka ne katrā virsmā der jebkurš dībelis, tāpēc sienas iedalās 5 grupās atkarībā no to cietības un izturības pret mehānisko iedarbību:

A- betons
B- pilnais ķieģelis, silikātbloki
C- porainais ķieģelis un keraterm
D-keramzītbetons,”smagais” gāzbetons
E-atvieglotais gāzbetons (AEROC)

Dībeļi konstruktīvi iedalās 2 veidos -iesitamie un ieskrūvējamie. Lielākā atšķirība starp dībeļu uzbūvi ir tas cik liela ir dībeļa izplešanās zona un kā tas ietekmē materiālu kurā izplešas – tā betona sienai der jebkurš dībelis, jo tas izplešoties nekādi nevar sabojāt betonu, savukārt atvieglotajam gāzbetonam (Aeroc ecoterm tipa) pamatā der tikai skrūvējamie, jo tur ir lielāka izplešanās virsma un mazāks risks ka bloks dībeļa stiprināšanas vietā sadrups.

Otrs būtisks aspekts kas ietekmē dībeļi parametrus un protams arī cenu ir tas cik lielu termisko tiltiņu rada dībelis – parastais dībelis ar metāla naglu ir kautkas ap 0.004-0.008, savukārt dībeļi ar plastmasas naglu vai kompozītu vairumā ir 0.002. Ko tas realitātē nozīmē? Ja uz 1m2 vajag 5 dībeļus, tad ar parastu dībeli siltumizolācijas vērtība tiek samazināta par 0.02-0.04 W*k/m2 jeb siltinājuma rādījumi kļūst par 5-10% švakāki, pretstatā termo dībeļiem, kur šie zudumi ir 1-2% robežās.

Protams labs dībelis labi maksā, vēl jo vairāk, ja tiek siltināta ar biezu materiālu poraina siena un dībeļa garums sasniedz 20-30-40cm – tā lai pie gāzbetona nostiprinātu 200mm vati ir nepieciešams dībelis 275cm garumā, kas var maksāt ap 1EUR (Ejot STR-U) gabalā. uz 300m2 fasādi 1500EUR tikai par dībeļiem vien. Šādus ciparus var atļauties tikai ES projektos 🙂 un privātajiem nākas meklēt kompromisus.

2015-08-12 20.08.30

Kā viens no variantiem ir EJOT H4 ECO – šajā gadījumā ECO ir visdrīzāk saīsinājums no ECONOMIC, jo šādu 275mm dībeli var nopirkt sākot no 30 centiem/gabalā

Kā redzat no dībeļa iepakojuma bildes, konkrētais dībelis der jebkura veida pamatnei – BET – atšķiras nepieciešamais iestrādes dziļums pamatnē – tā A-C tipa sienām dībelis jāiedziļina sienā par vismaz 35mm, savukārt D-E tipa sienām par 75mm. Vienkārši runājot ja siena ir ķieģeļu jāpērk siltinājuma biezums+35mm, ja siena keramzīts vai gāzbetons jāpērk siltinājuma biezums+75mm.

2015-08-12 20.08.58

Kāda tad ir šī dībeļa priekšrocība salīdzinot pret dībeļiem ar metāla naglu? Dībelis tiek stiprināts sienā ar metāla naglu, savukārt lai neveidotos termiskais tiltiņš nagla ir tikai pusi garuma, otra puse ir kompozīta serdenis, kurš mazāk vada siltumu.

2015-08-12 20.09.21

 

Nu un patīkams sīkums priekš celtniekiem – dībeļi nāk jau sagatavoti iesišanai – nav jāpavada laiks bāžot naglas iekšā dībeļos.

Un tagad atkārtojumam – kā tad izvēlēties dībeli siltinājumam un tā garumu? Atveram ražotāja tehnisko datu lapu un pārliecināmies, ka dībelis vispār der jūsu sienas veidam, no tabulas noskaidrojam cik dziļi jāiestrādā dībelis sienā plus pieskaitām siltinājuma biezumu un 10mm līmjavai un nelīdzenumiem.

Šis ieraksts tika publicēts Būvniecība, Siltināšana ar birkām , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

3 Responses to Dībeļa izvēle siltināšanas sistēmai

  1. Rozā_Sivēns saka:

    “lai pie gāzbetona nostiprinātu 200mm vati ir nepieciešams dībelis 275cm garumā” – baaigi garais 🙂

    Patīk

  2. normunds saka:

    Ja par dībeļu garumu, tad kā variants pastāv arī dībeļa galvas iedziļināšana siltinājuma materiālā. Plusi – nevajag tik garu dībeli, samazinās termotilts, izmaksas uz dībeļiem, mīnusi – papildus darbs. Nezinu gan cik viegli ir ar vati šāds variants, bet puķikam der labi.

    Patīk

    • Ernests saka:

      Ar iedzilinasanu var ietaupīt 20-30mm no dibela garumā, un pamatā tie ir skruvejamie dibeli ar pietiekoši lielu cenu.
      Bet protams varianti ir un tik jāpameklē nedaudz tālāk par mūsu veikaliem,jo pie mums pamatā tikai pamata sortiments

      Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.