Lietas kurām vērts pievērst uzmanību pasūtot logus

Logs, tas ir izstrādājums, kurā tiek apvienots profils, stikla pakete, furnitūra, ražotāja pieredze un montāžnieka darba kvalitāte. Tāpēc vienkārši skatīties uz profila nosaukumu vai stiklu skaitu ir kļūdaini, jāskatās uz visu kopskatā, kā arī jāiedziļinās dažās būtiskās detaļās

Stikla pakete.
Tagad būtu jāliek 3 stiklu pakete un tikai izņēmuma gadījumos jāizvēlas 2 stiklu paketi. Bet ir viens liels BET – stikla paketi ar 3 stikliem ir iespējams uztaisīt ar 40% atšķirīgu siltumcaurlaidības koeficentu: 4LowE-4-4LowE ar 12mm atstarpēm starp stikliem Ug=0.7 savukārt 4LowE-4-4LowE ar 18mm atstarpēm starp stikliem Ug=0.5. Tā kā ne visos logu profilos var ielikt 48mm stikla paketi, bet 36mm stikla paketi var, tad rezultātā ne visai godīgs logu pārdevējs uz šo faktu nemaz nenorāda tiks stāsta ka tiek likta trīs stiklu pakete, un rezultātā tiek iegūti logi kas ir par 20-30% sliktāti no siltumnoturības viedokļa, kaut arī izmantotie materiāli ir “itkā” vienādi. Tāpēc skatāmies uz piedāvāto logu pakešu veidiem un to tehniskajiem datiem (bildes no transparence.lv), tiem kas cīnās ar karsto sauli jāskatās, lai pie viena Solārais faktors ir maksimāli zems.

ebbea5a08e[1]e7c6290e62[1]

Profils.
To ir daudz un dažādi un te nu katrs var meklēt to kas tam vairāk patīk no formas, dizaina vai tehniskajiem rādītājiem. Tā kā pētīju siltus logus, tad faktiski Latvijas tirgū vairāk kā viens ražotājs ir tikai Geneo profila logiem. Un salīdzinot vairākus Geneo piedāvājumus sākas kārtējās jautrības, jo Geneo ir vismaz 4 dažādās kombinācijās. Tad nu uzskaitījumam – Geneo standarta (rāmis 72mm), Geneo standarta ar thermomoduli (rāmis 72mm + 2 putuplasta ieliktņi), Geneo augstais (rāmis 86mm), Geneo PHZ (rāmis 86mm + 4 putuplasta ieliktņi + biezā vidējā gumija + siltināts palodzes profils). Galvenā atšķirība uz ko vērts pievērst uzmanību ir tas ka viena profila augstums ir 72mm, bet otram 86mm (biezums abiem vienāds). Prasīsiet – ko dod tie 15mm profilam, jo stikls taču ir siltāks par profilu? Atbilde – fasādes siltinājumu var pārlaist loga profilam pāri nevis 1.5, bet 3cm platumā tādējādi panākot mazāku termisko tiltu caur pieslēguma vietu (logs-siena). Tāpat iekšpusē attālums no loga enģes līdz loga ailei ir par 1,5 cm lielāks – tātad logu var nedaudz platāk atvērt, kā arī veicot apdari apmetums nav jāsmērē virsū uz enģēm, bet vannas istabā ir iespējams noflīzēt arī ailas sānu malas.

Šādi izskatās Geneo PHZ (bildē pa vidu)

2015-04-14 11.42.33

Krāsas.
PVC logi krāsu dabū, tiem virsū rūpnieciski laminējot plēvi. Tā kā rietumeiropā laminācijas plēves ražo 2 koncerni, tad antrazitgrau vai nussbaum gan Rehau, gan KBE būs identisks. Šeit vienīgā atšķirība ir tā, ka vienam ražotājam ir pats profils brūns vai pelēks, bet citam (te runa nav par Kbe) profils ir tikai balts. Pamanāms tas ir tikai atverot vērtni un ieraugot kādā krāsā ir loga sāns. Ja plānojat ārpusi krāsainu, bet iekšpusi baltu, tad durvīm gan labāk abas puses krāsainas, jo intensīvi izmantojot durvis uz baltās virsmas parādīsies švīkas no apaviem un putekļu nosēdumi (uz krāsaina nav tik pamanāms).

Furnitūra.
Ilgtermiņā jebkuru logu vājākā vieta ir furnitūra jeb mehānisms. Tāpēc salīdzinot 2 identiskus logu profilu piedāvājumus, iesaku pārliecināties, ka logiem ir atbilstoša furnitūra no ražotāja ar vārdu. Ja piedāvājumā ir Roto, Maco, Winkhaus, GU, Siegenia tad viss kārtībā, par citiem ražojumiem un vēl jo vairāk ķīnas furnitūru, ieteiktu noskaidrot kas tie tādi ir, bet labāk izvairīties.

Drošība.
Labam logam ir jātur ne tikai siltums, bet jāspēj noturēties pret uzlaušanu noteiktu laiku. Tipiski logu lauž 2 veidos – izlauž pie enģēm vai izurbj roktura vietu un atslēdz logu no ārpuses (stikla sišana nav tik aktuāla, jo tas ir troksnis un var sagriezties). Šobrīd bez problēmām un lielām papildus naudām ir iespējams cīnīties ar šīm problēmām – uzstādot piespiedēja mehānismus ar “sēnēm” kā arī logus komplektēt ar rokturiem, kurus nav iespējams izurbjot pagriezt no ārpuses.

Ventilācija.
Lielākā pakešu logu problēma ir to blīvums, kā rezultātā nav gaisa plūsmas un rodas pelējums. Normāli ir to risināt ar piespiedu ventilāciju, bet ir kas to risina vainu atgāžot logus vai ar ziemas vēdināšanas režīmu logiem. Arī šeit ražotāji ir gājuši uz priekšu un šobrīd spēj nodrošināt risinājumu, kad VISA vērtne tiek atbīdīta par 5-6mm no rāmja un vēdināšana notiek pa visu perimetru, pie tam kas galvenais logs PALIEK droši noslēgts un nav uzlaužams, kā tas ir ar atgāztām vērtnēm. Šādi vēdinot var droši atstāt pat logus pirmā stāvā un doties prom, nebaidoties ka kāds ielīdīs pa atgāzto vērtni.

Bērnu drošība.
Vienkāršākais variants – uzlikt logam rokturi ar slēdzeni. Ja tomēr aizsardzībai jābūt tikai pret nejaušu atvēršanu, tad šobrīd ir furnitūra “tilt first”, kad rokturi pagriežot horizontāli vērtne tiek atgāzta un tikai pagriežot rokturi vertikāli augšā logs tiek atvērts. Sākumā nepierasti, toties mazāks risks ka sīcis atvērs logu.

P.S. Starp citu lielāko daļu no šeit minētā (neskaitot paketi un profilu) nodrošina furnitūras komplekts Winkhaus activPilot Comfort PADK , kurš cenas ziņā salīdzinot ar tā paša ražotāja standarta variantu maksā papildus 10-40EUR/vērtne (kā nu kurš ražotājs to rēķina).

Šis ieraksts tika publicēts Būvniecība, Logi ar birkām . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

5 Responses to Lietas kurām vērts pievērst uzmanību pasūtot logus

  1. no malas@nomalas.com saka:

    Nu gan esi iedziļinājies! Par ventilāciju runājot, neesi pieminējis, ka Schucco piedāvā loga rāmjus ar rekuperācijas iespējām. Iespējams, ka nav īstā auditorija, bet tomēr.

    Patīk

    • Ernests saka:

      Tas būtu sadaļā gudrā māja jeb kad nav kur naudu likt – logam iespēja pielikt automatizēto ventilāciju un vadīt caur KNX protokolu. Vēl ir iespēja uzstādīt nevis rokturi, bet “touchpaneli” kurš nodrošina motorizētu loga vēršanu utt.
      Neaizmirsīsim arī stikla paketē iemontējamās žaluzijas ar rokas vai motora vadību 🙂
      P.S. var aizbraukt uz Bausku pie AVU logiem un to visu dzīvajā redzēt

      Patīk

  2. imants saka:

    Beidzot kāda logu firma arī ir minēta.
    Bet ja būtu logu bildes , tad varētu arī vairāk ko pastāstīt .

    Patīk

  3. Jānis Bērziņš saka:

    Varbūt ir zināms kāds LV koka logu ražotājs, kas izmantotu Winkhaus activPilot Comfort PADK vai līdzīgu furnitūru ar paralēlo atvēršanu vēdināšanai?

    Patīk

Dalies ar savu viedokli

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.